Aşık Şirazi, uzun zamandır tedavi gördüğü mide kanserine yenik düşerek Alevilerin deyimiyle ‘hakka yürüdü’.

Özellikle Alevi Kürtler arasında bilinen bir aşık olan Maraşlı Şirazi, Aşık Meçhuli'nin oğluydu.

Aşık Şirazi'nin cenazesi bugün Ümraniye Pir Sultan Cemevi'nden 13.30'da kaldırılacak. 

BABADAN OĞULA AŞIKLIK

İzmir Karşıyaka’nın gecekondu semtlerinden Yamanlar’ın adı 1980 öncesinde “Maraş Mahallesi” idi.

1970’lerin ortalarından itibaren başlayan göç, Maraş katliamından sonra daha da artmış ve mahalleye bu isim konulmuş.

Aşık Meçhuli de, Maraş’ın Afşin ilçesinin Kaşanlı köyünden. Hayatının bir dönemini Yamanlar’da geçirmiş. Halen akrabaları Yamanlar’da oturuyor. Çalıp söyleyenlerin hayli çok olduğu bir ailede yetişmiş Meçhuli. On iki yaşında şiir yazmaya başlamış.

Meçhuli, askerdeyken doğan oğluna Hacı Bektaş döneminde yaşamış bir dervişin adını koyar: Şirazi…

Şirazi de babası gibi çalıp söylemiş. Ozan Şirazi’nin üç çocuğu olmuş.

Kendisinin de çalıp söylemesini, “Genetik olarak herhalde babadan oğula geçen bir şey” diyerek açıklar.

Şirazi’nin, amatör olarak çıkardığı “Nereliyem” ile bir arkadaşıyla birlikte yaptığı, “Türkülerin aşığıyız” ve son olarak çıkardığı “Ele düştüm” isimli kasetleri bulunuyor. Halen sanatçılar tarafından bazı eserleri okunan Şirazi, 200’ün üzerindeki şiirinin 110-120 kadarını bestelemiş.

“Ozanların görevi halkın derdini sıkıntısını dile getirmek, bunların sorumlularını şikayet etmek. Ben de kendi çabam ve yeteneğimle bu görevi yerine getirmeye çalışıyorum” diyordu Ozan Şirazi Evrensel’den Emine Uyar’a verdiği söyleşide.

Evinin yakınında çay ocağı işletiyordu. “Sabah 4.30 - 05.00 gibi kalkıyorum. Saz çalma olanağı bulamıyorum. Hayatımı kazanmak zorundayım. Çocuklarım var, sorumluluklarım var. Yıllarca sazın sözün peşinden koştuk, aç kalmamak için direndik, ama saz doyurmadı, aç bıraktı bizi” sözleriyle anlatıyordu durumunu.

Aşık Şirazi babasıyla beraber hiç yaşamamış. Beraber de çalamamışlar. Sözleri Meçhuli’ye bestesi Şirazi’ye ait olan pek çok eseri, uzaktan uzağa yapmışlar.

Aşık Meçhuli'nin oğlu Aşık Şirazi’nin cenazesi bugün (18 Ağustos)  Ümraniye Pir Sultan Cemevi'nden 13.30'da kaldırılacak. (Deniz Güneş / Demokrat Haber)