Arjen Arî'nin ailesi, Evrensel Basım Yayın, Lîs Yayınları, Ronahî Yayınları ve Kürt Yazarlar Derneği'nin ortaklaşa bu yıl ikincisini düzenledikleri "Arjen Arî Şiir Yarışması" ödülü, Amed Kitap Fuarı'nda düzenlenen bir etkinlikle verildi. Ödül, genç edebiyatçı Yahya Ömeri’ye verildi.

Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda yapılan törene; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Osman Kavala, Berken Bereh, Lal Laleş, Necla Arî, Şeyhmus Diken ve çok sayıda edebiyatçı katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Naci Tarhan, Arî’nin kendi ana diliyle yazıp ürettiğini onun gibi edebiyatçıların ısrarlı çabaları sonucunda Kürt dilinin bugünlere geldiğini söyledi. Yarışmaya 15 dosyanın katıldığını ve seçici kurulda Berken Bereh, Lal Laleş, Mıhemed Ronahi, Ferhat Birbal, Necla Arî ve Beyar Bawi’nin yer aldığını söyleyen Tarhan, birincilik ödülünün 1993 doğumlu Yahya Ömeri’ye verildiğini belirtti.

ONUR ÖDÜLÜ OSMAN KAVALA'NIN

Bu yıl Kürt olmayan ancak Kürt diline yaptığı katkılardan dolayı da onur ödülü vermeyi kararlaştırdıklarını belirten Tarhan, onur ödülüne Osman Kavala’yı layık gördüklerini söyledi. Tarhan bu yarışmanın devam edebilmesi için herkesin sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

ANLI: ONU GEÇ TANIDIK, ERKEN KAYBETTİK

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Kürt Edebiyatı’nın temel unsurlarından olan hüzün ve mutluluğun Arjen Arinin de şiirin de öne çıktığını anımsattı. “Onu çok geç tanıdık ama erken kaybettik” diyen Anlı, “Hayatını kaybettiğinde cezaevindeydik, onunla vedalaşma şansımız olmadı ama onunla birlikte Kürtler bir rengini ve sesini yitirdi” dedi. Anlı, çok önemli bulduğu bu yarışmanın devam edebilmesi için belediye olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Anlı konuşmasının ardından onur ödülü alan Osman Kavala’ya ödülünü verdi.

KAVALA: ARİ'NİN MİRASINI GENÇLERE MAL ETME ZAMANI GELDİ

Kavala da Kürtçeyi güzelleştirip şiirleriyle derinleştiren Arjen Arî önünde saygıyla eğildiğini belirterek, Kürt edebiyatını canlı tutan Ari’nin mirasının gençlere mal etme zamanının geldiğini söyledi. Kavala, “Eğer bunu yapmazsak Kürt edebiyatı önündeki kuşatma devam edecektir” diye konuştu.

BEREH: ÖNEMLİ BİR KÖPRÜ

Ardından kürsüye gelen şair Berken Bereh ise modern Kürt şiirinin önemli şairlerinden olan Arjen Arî’nin klasik Kürt edebiyatı ile modern Kürt edebiyatı arasında çok önemli bir köprü olduğunu söyledi. Bereh, “O yüzden onun adına düzenlenen bu tören Kürt edebiyatı için de çok değerlidir” diye konuştu. Bereh, birincilik ödülü alan Yahya Ömeri’ye ödülünü vererek, genç şairi kutladı.

DİKEN: KÜRT EDEBİYATINDA BİR KANAL AÇTI

Yazar Şeyhmus Diken de Arî’nin konuştuğu seri Kürtçe ve şiirlerinde farklı üslubuyla dikkat çeken Arî’nin kuzey ve güney arasında bir köprü görevi gördüğünü belirtti. Diken, Arî’nin Modern Kürt Edebiyatı’nda önemli bir kanal açtığını ifade etti.

Şair Lal Laleş ise Arjen Arî’den ve şiirlerinin öneminden söz etti. Laleş, “Arinin temsil ettiği ekol, bize hem Kürtçe’yi öğretti hem de Kürtçe’yi bize sevdirdi. Ona çok şey borçluyuz” dedi.

"ACI VE HÜZÜN ONU ARAMIZDAN ALDI"

Mıhemed Ronahi de Arjen Ari'nin Kürtçenin onuru olduğunu ifade ederek, “O Kürdistan onurunu taşıyan bir insandı. Bu özelliğinin dışında çok zeki ve Kürdistan’ın hüznünü de şiirleriyle çok güzel taşıyordu. Bu hüzün ona çok yakışıyordu ama bu acı ve hüzün onu aramızdan erkenden alıp götürdü” diye konuştu.

Güney Kürdistan’dan gelen Beyar Bawi ise Arî’yi 2001 yılında tanıdığını belirterek, “O kadar bizden biriydi ki o yüzden güney halkı onu çok içselleştirmişti. Çünkü Kürdistani tüm değerleri taşıyan biriydi, bu yüzden bizim için büyük bir kayıptır” şeklinde konuştu. (Demokrat Haber)