Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Amed Fuarı’nda Aram Yayınları, önceki gün polis baskınına uğradı.

2. Amed Kitap Fuarı'nda Aram Yayınevi’nin kitap afişlerinin sökülmesi ve çalışanının gözaltına alınmasına tepki gösteren yayınevleri ve yazarlar, fuarı ve yayınevlerini sahiplenmeye çağrısı yaptı.

Öteki Yayınevi’nin Sahibi Vedat Yeniçeri, Aram’ın Türkiye’de yeni bir yayınevi olmadığını ve durduğu nokta ile yaptıklarının herkes tarafından bilindiğini söyledi. Diyarbakır’da çatışmalar nedeniyle 2. Amed Kitap Fuarı’nın yapılamayacağını düşündüklerini ifade eden Yeniçeri, “Amed’de bunun yapılabileceğini ve ilginin de oldukça yoğun olduğunu görünce bir anlamıyla sabote etmek isteniliyor. İnsanların fuara gelmelerini önlemek için baskın yapıyorlar. Diyarbakır halkı duyarlı bir halk, tam tersi bir davranış gösterip, kitap fuarına sahip çıkması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

SAVAŞIN SANATA YANSIMASIDIR’

Yazar Yıldız Çakar ise saldırının sadece yayınevine, bir kitaba ve bir insana yapılmadığını ifade ederek, “İstediğimiz zaman geliriz sizin için önemli olan değerli olan bir şeyi sizin gözünüzün önünde kaldırabiliriz” mesajı verilmeye çalışıldığını söyledi.

Polislerin herkesin gözü önünde silahlarla baskın yaparak, insanları korkutmaya çalıştığını söyleyen Çakar, şöyle devam etti: “Burada bulunan insanlar onların bu yapmış oldukları şeye karşı gereken cevabı verdi. Aram’a yönelik böylesi bir şeyin yapılmasının sebebi Aram Yayınevi’nin oldukça takip edilmesi ve dikkate alınmasıdır. Bunu bildikleri için böylesi kirli bir şeye giriştiler. Yaptıkları şey ile Aram Yayınevi’nin önünü kesmeye çalışıyorlar.” dedi.

Baskın sırasında Aram Yayınevi standında okur buluşmasında bulunan ve kitaplarını imzalayan Şair Ehmed Huseynî, “O fotoğrafı oradan indirdiklerinde şöyle düşündüm; oradan indirdiler ama halkın gönlünden çıkaramayacaklar ve başaramayacaklar. ” diyerek tepki gösterdi.

(Kaynak:DİHA)