Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz, Türkiye'de Rumca yayın yapan ve ülkenin Cumhuriyet'ten sonra en eski 2'nci gazetesi olan Apoyevmatini'yi de vurdu. Gazete, Yunanistan'daki büyük şirketlerden ve kamu kuruluşlarından aldığı sponsor desteğini kaybetmek üzere olduğu için kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Apoyevmatini gazetesi sahibi ve sorumlu müdürü Mihail Vasiliadis, 10 seneyi aşkındır reklam veren Ethniki Bankası'nın gazetelerine verdiği reklamı kestiğini belirtti.

Vasiliadis, ayrıca bir senedir reklam veren Aegean Havayolları'nın da Apoyevmatini'ye reklamlarını durduğunu söyledi.

TÜRKİYE'DEN RESMİ İLANLAR İÇİN MÜRACAATTA BULUNDU

Yunanistan'daki ekonomik kriz nedeniyle reklamları kesilen Apoyevmatini gazetesi, ayakta kalabilmek için Türk Basın İlan Kurumu'ndan yerel gazetelere verilen resmi ilanları yayınlamak için başvuruda bulunduğunu söyledi.

Yeterli şartları taşımadıkları için başvurularının kabul edilmediğini belirten Vasiliadis, Apoyevmatini gazetesinin kısıtlı imkânlarla İstanbul'da bir kişi tarafından çıkarıldığını ve çoğunluk gazeteleriyle rekabet şansı olmayan azınlık gazetelerinin resmi ilanlar konusunda pozitif ayrımcılıktan yararlandırılmasını istediklerini belirtti.

Vasiliadis resmi ilanlar için en az 5 bin tiraj ve 5 personel istendiğini, oysa İstanbul Rum azınlığının nüfusunun bile ancak 3 bin olduğunu ve tek başına Apoyevmatini'yi çıkardığını hatırlattı.

APOYEVMATİNİ, TÜRKİYE'NİN CUMHURİYET’TEN SONRA EN ESKİ 2. GAZETESİ

"İkindiye ait", "ikindi vaktinde" anlamına gelen Apoyevmatini bir ikindi gazetesi olarak 11 Temmuz 1925 tarihinde günlük gazete olarak kuruldu. Gazetenin kuruluş iznini alan isim Andonis Vasiliadis'tir. Ancak gazeteyi hayata geçiren kardeşi Konstandinos Vasiliadis olmuştur. Her ikisi de Galatasaray Lisesi mezunu ve eczacı olan Vasiliadis kardeşler, aynı semtte iki eczacı olamayacağını düzenleyen bir kanun sebebiyle mesleklerini icra edemeyince gazeteciliğe yönelmişlerdir.

Gazetenin kurucusu Konstandinos Vasiliadis, matbaacılık bilgisi olan bir ortakla gazeteciliğe başlamıştır. Genel yayın yönetmenliğine ise o dönemde hem Yunanistan hem de Türkiye'de gazetecilik yapan Kavalieros Markuizos getirilir. Bir süre sonra aralarına katılan ve adı künyede kurucu olarak kalan Gregorius Yaveridis işleri ele alır. Yaveridis çok dikkatli ve oto sansürü çok iyi bilen bir kişidir ve gazete onun döneminde hemen hemen hiç sorun yaşamaz. Gazetenin tirajı 1920'li yıllarda 15.000'e kadar ulaşır.

Gazete Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki Suriye Pasajı'nda halen eski metodlarla ve siyah beyaz, fotoğrafsız olarak yayınlanmaktadır. Sekiz sayfalık gazete 2007 yılından bu yana haftalık olarak yayınlanmakta ve yaklaşık 500 adet satılmaktadır.

Genellikle cemaate ilişkin doğum, ölüm haberlerinin yanı sıra Türkiye, Yunanistan ve Avrupa Birliği ile ilgili haberlere yer vermektedir.