49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda "En İyi Film" ödülü, Macar Yönetmen Krisztina Deak'ın "Aglaya-Aglaja" adlı filmine verildi.

 

Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen kapanış galası ve ödül törenine katılan sanatçılar, törenin yapıldığı salona kırmızı halıdan geçerek geldi.

 

Sanatçılara vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da törene eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile katıldı. Kılıçdaroğlu'na Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve oyuncu İlyas Salman eşlik etti.

 

Ali Sunal'ın sunuculuğunu üstlendiği gecede konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, festival süresince günahı ve sevabıyla ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi. Jüri üyelerine ve sanatçılara teşekkür eden Akaydın, "Daha demokrat bir Türkiye'de zulme son vererek ve hepsinden önemlisi barış içinde yaşamak için Antalya halkının sesini buradan güçlü bir sesle haykırmak istiyorum" dedi.

 

ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

Festival kapsamında yapılan Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda "En İyi Film" ödülü, Macar yönetmen Krisztina Deak'ın son filmi "Aglaya-Aglaja"nın oldu. "Aglaya-Aglaja" aynı zamanda, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Uluslararası En İyi Film Ödülü'nü de aldı.

 

Yarışmada "Jüri Özel Ödülü" ve "Gençlik Jürisi Ödülü", Gürcü yönetmen Rusudan Chkonia'nın ilk uzun metrajlı çalışması "Keep Smiling-Gülümse"ye verildi.

 

Polonyalı yönetmen Maciej Zak'ın "Supermarket-Süpermarket" adlı filminde rol alan Marian Dziedziel'e de "En İyi Performans" ödülü verildi.

 

MENEKŞE'DEN ÖNCE'YE "TOPLUMSAL VİCDAN" ÖDÜLÜ

Gecede Soner Yalçın'ın yönettiği, ancak tamamlayamadığı için Halide Didem Kurt tarafından tamamlanan "Menekşe'den Önce" adlı belgesel filme "Toplumsal Vicdan" ödülü verildi.

 

Filmin Sorumlu Yapımcısı Halide Didem Kurt, "Aslında ben bu filmin zorunlu yapımcısıyım" diyerek sözlerine başladı. Filmi tamamlamanın kendileri için bir görev olduğunu belirten Kurt, "Umarım Soner Yalçın'ı iyi ifade edebildik. Değerli jüri, festival komitesi, aynı şekilde önemsediğiniz ve bizi onurlandırdığınız için teşekkür ederim" dedi.

 

Kurt daha sonra Soner Yalçın'ın Silivri Cezaevi'nden gönderdiği mektubu okudu.

 

Ödülü vermek için sahneye gelen yazar Mine Kırıkkanat da filme ödül vermekten onur duyduğunu belirterek, "Madımak'tan Silivri'ye, düşünce özgürlüğüne reva görülen tahammülsüzlük, ülkemizde değişmedi. Eskiden Madımak zamanında yakıyorlardı, şimdi Silivri'ye tıkıyorlar" diye konuştu.

 

HALKIN PORTAKALI, KISA FİLM VE BELGESEL ÖDÜLLERİ

Halkın Portakalı ödülünü Müsemma adlı ekibin "Sessiz Çığlık" adlı filmi aldı. "En İyi Kısa Film" ödülünü, Rezan Yeşilbaş'ın "Sessiz" adlı filmi kazandı. Bu dalda Abdurrahman Öner'in yönettiği "Buhar" adlı filme de "Jüri Özel Ödülü" verildi.

 

İnan Temelkuran ve Kristen Stevens'ın birlikte yönettikleri "Siirt'in Sırrı", "En İyi Belgesel", Zeynep Oral'ın yönettiği "Ben, Sen, O...", "En İyi İlk Belgesel" seçildi. Ebubekir Çetinkaya'nın yönettiği "Yuva" adlı belgesele de "Jüri Özel Ödülü" verildi.

 

En İyi Kadın Oyuncu ödülü, "Elveda Katya" filmindeki rolüyle Anna Andrusenko'nun oldu. Andrusenko'ya ödülünü CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu verdi. Andrusenko, ödülünü almasının ardından heyecanlanarak kürsüye çarptığı Altın Portakal heykelciği kırıldı.

 

En İyi Erkek Oyuncu ödülünü, "Güzelliğin On Par'etmez" filmindeki rolüyle Abdülkadir Tuncer kazandı. Tuncer'e ödülünü Jüri Başkanı Hülya Avşar verdi.

 

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, "Küf" adlı filmdeki rolüyle Tansu İçer'in oldu. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü ise "Güzelliğin On Par'etmez" adlı filmdeki rolüyle Lale Yavaş aldı. Heyecanlı olduğu için konuşmakta güçlük çeken Yavaş, "Anneanneme selamlar söylüyorum" dedi.

 

Yarışmada SİYAD En İyi Ulusal Film ödülünü "Zerre", En İyi Kurgu ödülünü, "Güzelliğin On Par'etmez" , En İyi Sanat Yönetmeni ödülünü "Zerre" adlı filmdeki çalışmasıyla Tora Aghabayova kazandı. En iyi Görüntü Yönetmeni ödülü ise "Pazarları Hiç Sevmem" ile Florent Herry'nin oldu.

 

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü "Küf"e, Behlül Dal Jüri Özel Ödülü ise "Güzelliğin On Par'etmez" filmindeki rolüyle Yüşa Durak'a verildi. Antalya Kent Konseyi Özel Ödülü ise "Elveda Katya"nın oldu.

 

"En İyi Film", yönetmenliğini Hüseyin Tabak'ın yaptığı, "Güzelliğin On Par'etmez" seçildi. Tabak'a ödülünü CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu verdi.

 

Festivalde En İyi Müzik ödülünü "Elveda Katya" adlı çalışmasıyla Tamer Çıray kazandı. En İyi Senaryo ödülü, "Güzelliğin On Par'etmez" ile Hüseyin Tabak'ın oldu. Tabak, yaptığı konuşmada, "Senarist olarak çok kişiye teşekkür edemem. Çünkü bunu tek başıma yaptım" dedi.

 

İki yıl önce Kahramanmaraş'ın Kaşanlı köyünde kısa film çektiğini ve orada 12 yaşında bir çocukla tanıştığını anlatan Tabak, "Onun da Almanya'da yaşama fikri vardı. Bu ödülü onun adına almak istiyorum. Bir de eşime adıyorum. Senarist olmak kolay bir şey değil. İnsan normal hayata katılmıyor" diye konuştu.

 

En iyi yönetmen ödülü de "Zerre" filmi ile Erdem Tepegöz'ün oldu.

 

Tepegöz, "Koskoca evrende ufacık parçacıklarız. Birbirimizin kanını döküyoruz. Artık birinin evrensel bir şey yapması lazım" diye konuştu. "Zerre", En İyi İlk Film ödülünün de sahibi oldu.

 

Jüri Özel Ödülü ise yönetmenliğini Ali Adnan Özgür'ün yaptığı, "Toprağın Çocukları" adlı filme verildi.

 

TARTIŞMALI FİLME ÖDÜL YOK

Ensest konusunun işlendiği gerekçesiyle tartışmalara neden olan, Çağatay Tosun'un "Derin Düşün-ce" adlı filmi ise festivalden eli boş döndü. "Hile Yolu", "Umut Üzümleri" ve "Evdeki Yabancılar" adlı yapımlar da festivalde hiç ödül kazanamayan filmler oldu.