Kürt sanatçı Kemale Amed'in Bursa'nın Yıldırım İlçesi'nde düzenlenmek istenen konseri AKP'li belediye tarafından engellendi.

ANF'den Ali Barış Kurt'un haberine göre; Kürt yurttaşlar, belediyeye ait Yıldırım Kaplıkaya Cazibe Merkezi'ni kiralayarak organize etmek istedikleri konsere, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'nin izin vermediğini bildirdi.

'TÜRKÇE KONSER' ÖNERİSİ

Tesisi kiralayan Siirtli Veysi Gülmez, olayla ilgili şunları anlattı: "Kürtçe söyleyen ya da muhalif sanatçıları davet etmek için Yıldırım İlçesi'ndeki Kaplıkaya Cazibe Merkezi'ni düzenledik. Bu tesis belediyeye ait ve Karadenizli gruplar da, başka birçok grup da gelip konser veriyor. Önümüzdeki günlerde de Artvinliler gecesi var. Biz de Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ile Kemale Amed konseri hakkında bilgilendirmek için yüz yüze görüştük, kendisi de Kürt, Ağrılı. Konserden bahsettiğimizde bize seçim öncesinde hakkında 'ağabeyi dağdadır' şeklinde propaganda yapıldığını ve bu nedenle yıpranmak istemediği için Kürtçe konsere izin veremeyeceğini söyledi. Türkçe söyleyen birini bulmamızı istedi."

BELEDİYE BAŞKANI: İŞİNİZ DÜŞER...

Gülmez, etkinlik için halkla görüştüklerinde belediye başkanının iddia ettiği gibi bir algının olmadığını gözlemlediklerini dile getirerek, "Yıldırım, aynı zamanda Kürtlerin yoğunlukta olduğu ilçedir. Sokaklarda dolaşıyoruz, hiç başkanın dediği gibi bir algı yok" dedi.

Başkan Edebali'nin "kesinlikle etkinlikten vazgeçin" diyerek, ticari baskı yaptığı da öğrenildi:

"Başkan kesinlikle vazgeçmemizi istiyor. Oysa biz gece gündüz çalıştık. Bu ilçemizde de Kürtçe etkinliklerin olması için çabalıyoruz. İstanbul nasıl alıştıysa Bursa da alışmalıdır. Bir de belediye başkanı görüşmemizde 'iş yerlerinizle ilgili bir gün işiniz düşer' diyerek, gözdağında bulundu. Israrcı olursak hiçbir işimizde yardımcı olmayacağının sinyalini verdi. Oysa bizim için bu önemli değil. Şahsen hep para kazandım ama hiç param olmadı. Biz ticari yaklaşmıyoruz."

Tesisteki konserle ilgili teknik çalışmalarının da belediye görevlileri tarafından saldırıya uğradığına dikkat çeken Gülmez, "Konser için diktiğimiz bütün demirleri, teknik çalışmaları sökmüşler" dedi.

YARIN 19.00'DA

Gülmez, "Biz kurşun atmıyoruz, şarkı söylenip saz çalınsın istiyoruz" diyerek, yarın etkinliği düzenleyeceklerini de "Biz dilimize yönelik böyle yasakları kabul etmeyeceğiz. Bir konsere bile tahammül etmeyenlerin alışması için elimizden geleni yapacağız. Konser yarın saat 19.00'da olacak" sözleriyle duyurdu.