OLKAN ÖZYURT / SABAH

 

Yönetmen Onur Ünlü Leyla ile Mecnun dizisinin tatile girmesiyle, Sen Aydınlatırsın Geceyi adlı yeni filmini dedesinin memleketi Manisa Akhisar'da çekmeye başladı. İlçenin merkezinde ilk defa film çekildiği için Akhisarlılar, filmin her aşamasını izliyor. Üstelik aralarından birçoğu oyuncu olmaya çok hevesli.

 

Leyla dizisi sezon finali yaptı ama ekip boş duruyor sanmayın. Yönetmen Onur Ünlü, dizinin çekimleri biter bitmez, Sen Aydınlatırsın Geceyi adlı yeni filmi için soluğu Manisa Akhisar'da aldı. Akhisar, Ünlü için özel bir yer. Çünkü dedesinin memleketi. Film de Akhisar için özel. Çünkü Sen Aydınlatırsın Geceyi, Akhisar'ın merkezinde çekilen ilk Türk filmi. Bu karşılıklı özel durumlar, farklı bir set ortamını da beraberinde getiriyor. Akhisarlılar ilk defa bir film çekimine tanıklık etmek istiyor. Birkaç kişiden bahsetmiyorum, onlarca insan çekim sırasında film ekibiyle adeta iç içe yaşıyor. Sorular neyse de birtakım olağandışı istekler gırla gidiyor... Şöyle söyleyelim memlekette her üç kişiden biri oyuncu olmak istiyor galiba. "Abi, ben de oynasam," diye günde kaç kişi ekibe tacizde bulunuyor, sayısını kestiremedim. Ekip de sabırla herkese cevap yetiştiriyor, garip istekleri kibarca reddediyor. Şöyle bir sahne halkla iç içe film çekmek ne demek bir fikir verebilir galiba: Reji masasında ihtiyar karı-koca bir çift oturuyor. Zannedersiniz ki, yönetmen yardımcıları onlar! Meğer yorulmuşlar, dinlenmek istemişler, Onur Ünlü de, "Buyrun, dedeciğim, teyzeciğim," diyerek, onlara koltuk vermiş.

 

HOCAM, ARKADAŞLARINIZ GELDİ
Seti ziyarete ilk gittiğimizde samimi bir şekilde karşılanıyoruz. "Hocam arkadaşlarınız geldi," diye ilk haber verildiğinde Ünlü, "Hoşgeldiniz," deyip bizi kucaklıyor. Hemen "Onur Ünlü ve arkadaşlarına çay gelsin," diyor. Böylece iki gün boyunca da sette adımız 'Onur Ünlü ve arkadaşları'na çıkıyor. Bu arada yönetmenin arkadaşı olmak çok avantajlıymış, sette bunu öğreniyoruz. Yönetmen masasında Ünlü'nün koltuğunun yanına kuruluyoruz. Yönetmene gösterilen hassasiyet, bize de gösteriliyor. Mesela sık sık çay, su ve soda geliyor. Çekilen sahneleri tek tek izliyoruz. Direkt sorular sorabiliyoruz. Ünlü de her sorumuza içtenlikle cevap veriyor.

 

ALKIŞLARLA YAŞIYORUZ
Eski mahalle arasındaki tek katlı, yaklaşık 100 yıllık bir evde çekim yapılıyor. Ünlü "Burası dedemin evi," diyor. "Nasıl yani?" diyoruz. Anlatıyor Ünlü, "Ömrü burada geçti. O vefat edince satıldı. Biz yazları gelirdik buraya." Bu evdeki sahnede Ali Atay, Demet Evgar ve Ahmet Mümtaz Taylan'ın sahnesi var. Ali Atay ekip hazırlık yaparken, Orhan Gencebay şarkıları (Dokunma ve Hatasız Kul Olmaz) dinliyor iPhone'nundan: Role duygusal bir hazırlık diye aklımdan geçiriyorum. Tabii bu işin şakası... Bu sahne Ahmet Mümtaz Taylan'ın son sahnesi. Taylan gidecek ya, Atay da onu uğurluyor şarkılarla! Ama asıl uğurlama, sahnenin sonunda geliyor. Mümtaz da alkışlarla uğurlanıyor. O da espriyi patlatıyor: "Sanatçıyız ya; alkışlarla yaşıyoruz!"

 

POLİS, AKSİYON İSTİYOR
Onur Ünlü setlerinde hayatın olağan akışına pek de uygun olmayan olaylarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Mesela Leyla ile Mecnun'un setinde kah Japonlar karşımıza çıkmış kah tanımadığımız teyzeler bize sarmalar ikram etmişti. Durum bu sette de farklı değil. Bu setin en garip olayı da ekipten bir erkek arkadaşın, gece çekimleri sonrası eşine sevgilerini sunduğu mesajı yanlışlıkla Ünlü'ye göndermesi. Ünlü, "Biz de seni seviyoruz, ama saat biraz geç oldu," diyerek kahkayı patlatınca set bir dalgalanıyor. Ama bu garipliklerin en unutulmazı bir trafik polisiyle ilgili. Akhisar Belediyesi'nin önündeki göbekte çekim yapılacak. Trafik polisi geliyor trafiği durdurmak için. "Nedir olay, film ne anlatıyor, aksiyon sahnesi var mı?" diye bir giriş yapıyor. Yönetmen yardımcısı Ülkü Oktay, sadece bir takip sahnesi çekeceklerini anlatıyor. Sahne çekilirken Ali Atay motosiklete fazla gaz verince, Onur Ünlü çekimi durduruyor. Trafik polisinin tepkisi şöyle: "Hocam ne yaptın ya, işte hayat bu, aksiyon bu, devam edelim!"

 

SANA VURANIN ELLERİ KIRILSIN
Çekimleri izleyip oyuncu olmak istemeyen Akhisarlılar da var elbet, ama bunların büyük çoğunluğu oyuncularla fotoğraf çektirmek istiyor. Gözde oyuncular da Demet Evgar ve Ali Atay... İkisi de sabırlı. Kimisiyle tek tek kimisiyle grup halinde fotoğraf çektiriyorlar. Genç oyuncu Damla Sönmez ise yüzündeki kanlı yara nedeniyle ilgi odağı oluyor, "Vay yavrum, ne oldu sana," deyip teselli etmek isteyenler de, "Kim vurdu sana böyle, elleri kırılsın," deyip beddua edenler de var. Sönmez de filmin oyuncusu olduğunu, yaranın da makyaj olduğunu anlatmaya çalışıyor. O zaman gelen tepki: "Evet, çok başarılı makyaj valla inandık." Sönmez'in yüzündeki yaranın müsebbibi Ercan Kesal. Yine sert bir erkek karakterini oynuyor. Aslen doktor olan ve senarist ve oyuncu olarak sinemaya giren Kesal, "Kadın döverek sinemaya girdik, kurtulamıyoruz," diyerek tatlı bir sitemde bulunuyor. Onur Ünlü'ye set ortamı iyi gelmiş diyebiliriz. Gelecek sezonun ses getirmesi muhtemel filmini tıkır tıkır çekiyor. Ama bu setin ve filmin Akhisarlılara da iyi geldiği kesin.

 

YILDIZLAR KARMASI
Pek tabii merak ediyoruz, Onur Ünlü Sen Aydınlatırsın Geceyi'de ne anlatacak diye. Ne yönetmen ne de ekip ser verip sır vermiyor. Aslında varolan bir şeyi saklama gibi niyetleri yok. Senaryoyu da gizli tutmuyorlar set ortamında. Biz de, çaktırarak bakıyoruz ama ekibin de söylediği gibi bu filmi bir cümle ile ifade etmek zor. Ne zaman senaryoya el uzatsam, yönetmen yardımcısı Ülkü Oktay, "Hocam, arkadaşınız yine senaryoyu okuyor," diyor. Ama oku oku, cümle çıkmıyor işte. Teaser mahiyetinde şöyle bir cümle kurulabilir belki: Olağanüstü yetenekleri olan bir grup insanın yaşadıkları... Senaryonun birinci sayfasındaki Euripides'in, "İnsan 'endişe'den yaratılmıştır," sözü de filmin kilit cümlesi. Tabii, insanın kafasında bir şey oluşmuyor. Ama Onur Ünlü'nün filmlerini ancak izleyince nasıl bir film olduğu anlaşıldığı için şimdilik meraklı kalmak en iyisi galiba... Ama filmin kadrosu iştah açıcı... Ki, Ünlü yine iyi oyuncuları bir araya getirme konusundaki becerisini göstermiş diye iç geçiriyoruz. Filmde Demet Evgar, Ali Atay, Ercan Kesal, Damla Sönmez, Ahmet Mümtaz Taylan, Ezgi Mola, Cengiz Bozkurt, Tansu Biçer, Nadir Sarıbacak, Derya Alabora, Kaan Yılmaz, Kubilay Çamlıdağ, Bekir Çiçekdemi, Serkan Keskin ve Ayşenil Şamlıoğlu oynuyor. Daha ne olsun!