16 Kasım 2000'de yaşamını yitiren Ahmet Kaya, ölümünün 14. yılında anılıyor.

Magazin Gazetecileri Derneği’nde düzenlenen ödül töreninde Kürtçe şarkı söylemek istediğini belittiği için lince uğrayan Kaya, yurt dışına çıkmak zorunda kalmış Paris'te geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmişti.

1957 yılında doğan Kaya, müzikal çalışmalarına 1980 yılında başladı. İlk albümü “Ağlama Bebeğim”i 1985 yılında çıkaran Kaya’nın albümü çok geçmeden toplatıldı. Aynı yıl ikinci albümü “Acılara Tutunmak” adlı albümü de çıkaran Kaya’nın geniş kitlelerle tanışmasını sağlayan albüm ise 1986 çıkardığı “Şafak Türküsü” albümü oldu. 30 yıllık sanatsal çalışmalarına onlarca albüm sığdıran Kaya, şarkılarında toplumun sorunlarına yer verdi.

Kendi bestelerinin yanında şarkılarında şiir besteleri ile dikkat çeken Kaya, tanınmış şairlerin şiirlerini de besteledi. Şarkılarıyla milyonların beğenisini kazanan Kaya, 90’ların sonuna doğru kendisinin de aidetini taşıdığı Kürt halkının özgürlük mücadelesi sanatında yeni bir çıkış yapmasını sağladı. 10 Şubat 1999’da Magazin Gazetecileri Derneği’nin ödül töreninde bu çıkışı yaptı. Kaya törende “Yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayınlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayınlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını bilmiyorum” dedi.

Sözlerinin ardından lince uğrayan Ahmet Kaya, yurt dışına çıkışından itibaren hakkında sürekli asılsız haberler üretilerek yeniden lince uğradı. Kaya 16 Kasım 2000 yılında Paris’teki evinde kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 17 Kasım 2000’de onbinlerce kişinin katıldığı törenle Paris’in Perê Lachaise Mezarlığı’na defnedildi.