İngiliz şarkıcı Adele'nin Ahmet Kaya'nın Acılara Tutunmak adlı şarkısında çalıntı olduğu iddiaları tartışılmaya devam ediyor.

Ahmet Kaya'nın aranjörü Osman İşmen de tartışmaya katıldı. Şarkının A kısmının birebir kullanılmış olduğunu söyledi.

Uzun yıllar Ahmet Kaya ile çalışan ve çalıntı iddialarına konu olan Acılara Tutunmak şarkısının da aranjörlüğünü yapmış olan Osman İşmen, TRT FM'de katıldığı programda Adele'in şarkısı hakkındaki tartışmalara değindi. İşmen, parçanın A kısmının Ahmet Kaya'nın parçası ile birebir aynı olduğunu söyledi.

Mahkemelerde bilirkişi olarak görev yaptığını hatırlatan İşmen, şunları dile getirdi:

Ahmet Kaya albüm yapacağımız zaman bana gelirdi, şarkısını getirirdi, ağzından mırıldanırdı ya da bağlaması ile çalardı.

Onu hemen kaydederdim, sonra stüdyo kayıtlarına başlar tüm şarkının aranjmanını yapardık. “Acılara Tutunmak” adlı şarkıyı da bu şekilde hazırladık Ahmet’le.

Bu problemli şarkının iki açıdan incelenmesi lazım bana göre, önce müzikal açıdan şarkıyı incelersek, dünyada bu tip şarkı çok vardır diye düşünebiliriz. Bu bir kalıptır, marş armonik dediğimiz belli bir armonik kalıptır.

Fakat işin teknik kısmına gelince: Ahmet’in şarkısının nakarat ve intro kısmı, Adele tarafından kullanılan şarkının A bölümü aynen alınmıştır.

Ben yıllardır mahkemelerde bilirkişi olarak görev alıyorum, bana bu şarkı gelse aynen nakarat kısmı parçanın A kısmı olarak birebir kullanılmıştır derim kesinlikle bundan vazgeçmem.

Bu hukuki bir süreçtir, şarkının bestecisi hayatta olmadığına göre varisleri uluslararası mahkemelerde dava açabilir. Adele’in bu şarkıyı İzinsiz kullandığı kanıtlanırsa bir skandal olur. Bugün dünyada artık izinsiz şarkı kullanma kalmadı.

Aynı melodiyi birbirinden farklı kültürlerde insanlar aynı anda hissedebilir, ama işin gerçeği iş efektif açıdan incelendiğinde yani notalar yazıldığında ortaya çıkar, mahkemelerde eserin ilk tescili önemlidir. Adele’in “Million years ago” da “Acılara Tutunmak”ta yer alan melodiyi kendi keşfetmiş olsa bile bu melodi daha önce Ahmet Kaya tarafından tescil edildiği için bu konuda hak talep edemez."

(BirGün)