Abidin Dino’nun hayatını anlatan “Abidin Dino ya da Kanatlanan El” kitabı Fransa’da ödül aldı. Kitabın yazarı Jean-Pierre Déléage ödülü Güzin Dino’dan aldı.

7 Aralık 1993’te Fransa’da ölen ünlü Türk ressam Abidin Dino ( doğumu 23 Mart 1913) üzerine Fransızca’da ilk kez bu yıl yayınlanan “Abidine Dino ou la main qui s’envolait / Abidin Dino ya da Kanatlanan El” başlıklı biyografik eser ve yazarı Jean-Pierre Déléage, bir başka tanınmış edip ve yazar adına kurulmuş Jean L’Anselme 2012 Ödülü’ne değer görüldü.

Geçtiğimiz Cumartesi Vitry-sur-Seine Kültür Merkezi’nde düzenlenen gecede ödülü Dino’nun eşi, tanınmış emekli öğretim üyesi, gazeteci, edip, eleştirmen ve Nazım Hikmet, Yaşar Kemal gibi yazarları ilk kez Fransızcaya kazandırmış 103 yaşındaki çevirmen Güzin Dino verdi. Ödülü bir “Abidin Dino’yu Anma Toplantısı”na dönüştüren Fransa-Türkiye Dostluk Derneği müdürü Nejat Firuzkuhi bu geceyi bir başka şair ve L’Urbaine de Poésie/Şiir Çelebisi ( ya da Kentseli) derneği başkanı Patrick Pérez Sécheret, kitabı basan Les Points sur les İ yaynevi ve Paris banliyölerinden Vitry-sur-Seine Belediyesi’ne borçlu olduklarını belirtti.

1954 doğumlu Edebiyat profesörü Jean-Pierre Déléage daha önce Homer, Jean Giono, Jules Vallès, Sénèque ve Yaşar Kemal gibi yazarlar üzerine yazdığı biyografik eserlerle tanınmıştı. Abidin Dino hakkında yaptığı çalışma ise Fransa’da basılmadan önce Türkçe olarak Yapı ve Kredi Yayınları’ndan “Abidin Dino ya da Kanatlanan El” başlığıyla çıkmıştı.

Faaliyete katılan belgeselci, fotoğraf ustası ve gazeteci Çoşkun Aral’ın 2004’te çektiği “Merhaba Abidin” isimli belgeseliyle başlayan gece onur konuğu Güzin Dino’nun Jean L’Anselme ödülünü Jean-Pierre Déléage’a tebrik ve teşekkürlerini sunmasıyla devam etti. Toplantıyı düzenleyen iki derneğin başkanları Şükrü Munoğlu ve Patrick Pérez Sécheret seçtikleri bir kaç Nazım Hikmet şiirini Doğan Ertener ve Aksak Anatolia müzik topluluğunun eşliğinde Türkçe ve Fransızca olarak okudular. Gösteri salonunda Abidin Dino’nun hayatı, kişiliği ve eserlerini tanıtan küçük bir sergi de yer alıyordu.

Geceye bizzat gelerek destek verenler arasında Belediye Başkanı, yerel yönetim sorumluları ve UNESCO nezdinde Türkiye’nin Daimi Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu ve Paris Başkonsolosu Uğur Arıner de vardı.

soL