Tüm geliri Van depreminde mağdur olan vatandaşlara verilmek üzere Amerika Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen Kardeş Türküler ve Arto Tunçboyacıyan konseri, New Jersey eyaletinin Englewood şehrindeki Dwight Marrow Lisesi'nin konferans salonunda düzenlendi.

 

NEW YORK'TAN VAN'A 'KARDEŞ KOKUSU’

 

Kalabalık bir dinleyici topluluğunun geldiği konserin başında kısa bir konuşma yapan Amerika Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Zeki Yeşilyurt, Van'da meydana gelen depremlerin herkesi derinden üzdüğünü ve sarstığını kaydederek, "Bu konserden elde edilen geliri Van'daki kardeşlerimize ve canlarımıza göndereceğiz" dedi.

 

Zeki Yeşilyurt, depremi yaşayan vatandaşların acılarına ortak olmak istediklerini ve onların acılarını hissettiklerini belirterek şunları söyledi:

 

"Bu zor günlerde toplumsal barışa, sükunete ve kardeşliğe daha fazla ihtiyaç duyulduğu çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Sevgi en yüce değerimizdir. İnsanlar sevgiyi üretebilir ve paylaşabilirse, yeryüzünde hiçbir sorun kalmaz. İnsanlar kardeşçe bir arada yaşar, tıpkı Kardeş Türküler'in türkülerinde olduğu gibi."

 

Yeşilyurt'un konuşmasının ardından muhteşem bir konser veren Kardeş Türküler ve Arto Tunçboyacıyan, izleyiciler tarafından alkış yağmuruna tutuldu. Türk, Arap, Kürt, Azeri, Gürcü, Rum ve Ermeni kültürleri dahil farklı müzikal gelenekleri bir araya getiren Kardeş Türküler ve Arto Tunçboyacıyan sahnede, Anadolu'nun değişik kültür zenginliklerini izleyicilerle paylaştı. Konseri 'Sari Gelin' türküsünü Ermenice söyleyerek bitiren Kardeş Türküler konserine, New York ve New Jersey çevresinde yasayan yüzlerce kişi katıldı. İzleyiciler arasında Ermeni asıllı Türk ve Amerikan vatandaşları da yer aldı.

 

İlk kez 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü bünyesinde hazırlanan bir konser çalışmasıyla başlayan ve daha sonra Kardeş Türküler ismi ile çeşitli zamanlarda ve değişik yerlerde konserler vermeye başlayan grup, New Jersey'deki konserlerinde, Arto Tunçboyacıyan ile birlikte Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Lazca ve Arapça dillerinde çeşitli yörelerden türküleri seslendirdiler.

 

Konser herkes tarafından sevilerek dinlenilen ve beğenilen "Sarı Gelin" türküsü ile sona erdi.

 

Kardeş Türküler bu gece de Amerikan Türk Cemiyeti-ATS bünyesinde faaliyet gösteren Moon and Stars Project'in organizasyonuyla, New York'ta "Kaufman Center"da ud sanatçısı Ara Dinkjian ve yine Grammy ödüllü müzisyen Arto Tunçboyacıyan ile birlikte konser verecek. Konserin geliri yine Van depremzedelerine gönderilecek.