54 yazar ve şair Sivas katliamı davasının zamanaşımına uğramasını ortak bir bildiri ile kınadı. Aralarında Murathan Mungan, Cevat Çapan, Ahmet Telli, Hicri İzgören, Akif Kurtuluş, ve Haydar Ergülen’in de bulunduğu aydınlar “Sivas, insanlık suçu kapsamındadır, zaman aşımına uğramaz” dediler.

2 Temmuz 1993’te Sivas-Madımak Oteli'nde 37 aydının yakılarak katledilmesine ilişkin açılan ana davadan dosyaları ayrılan 7 firari sanığın yargılandığı davanın görülmesine bugün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edecek. Dava öncesi Cumhuriyet Savcısı’nın 6 sanık yönünden zaman aşımı süresinin dolduğunu bildirmesine ise bir grup yazar ve şair sert tepki gösterdi.

Davaya ilişkin görüşlerini bildiri halinde yayınlayan 54 yazar ve şair, Sivas davasında zamanaşımı olmaması gerektiğine dikkat çektiler. Şair ve aydınların imzaladığı bildiride şu çağrı yapıldı:

‘SİVAS İNSANLIK SUÇUDUR, SÜRESİ OLAMAZ’

“Kamuoyuna ve hukukun bugünkü temsilcilerine; hukukun hafızası yasaların ömrü kadardır. Ama bir toplumun ortak hafızasını yaratan, bu hafızayı yarınlara taşıyan aydınların vicdanıdır, yazarların, sanatçıların şiirleri, romanları, türküleridir. Mürekkebin hafızası, türkünün çığlığı hukukun hükmünden daha uzun ömürlüdür; hatta bunlarda zamanaşımı yoktur.

Bilinsin istiyoruz. Bizler, aslında daha çoğuz. Ama 1980’den bu yana, vicdanları çürütenler gibi hafızaları boşaltanlar gibi çabucak bir araya gelemiyoruz. İşte o yüzden Sivas’ta bu ülkenin kaybetmekten toprağının içi kavrulduğu şair, yazar ve ozan dostlarımızın acısıyla kıvranıyor, mağdur geldiğimiz duruşmalarda, bir kez daha mağdur edilerek horlanıyoruz. Ama biliniz ki bu metinle duyurmak istediğimiz ülkemizin vicdanıdır.

İsteğimiz şudur: Bu kadar çok olan bizler, bir kez daha tarihe, zamana bir not düşerek hukukun savunucusu olan ilgili yargıçlara diyoruz ki: Sivas davasında zamanaşımı olmamalı. Çünkü bu dava insanlık suçu kapsamındadır. Bekliyoruz. Umuyoruz; ummak istiyoruz… Hayal kırıklığı hep bizler için olmasın diyoruz.”

ÇAĞRIYI YAPAN ŞAİRLER

Adnan Azar, Ahmet Oktay, Ahmet Erhan, Ataol Behramoğlu, Akif Kurtuluş, Ali Hikmet, Altay Öktem, Attila Birkiye, Aydın Şimşek, Aydın Afacan, Azad Ziya Eren, Birhan Keskin, Betül Dünder, Cem Uzungüneş, Cenk Gündoğdu, Cevat Çapan, Cezmi Ersöz, Çiğdem Sezer, Deniz Durukan, Emel İrtem, Enver Ercan, Gonca Özmen, Gülten Akın, Haydar Ergülen, Hakan Savlı, Harun Atak, Hicri İzgören, Hidayet Karakuş, Hilmi Yavuz, Hüseyin Atabaş, Hüseyin Ferhad, Hüseyin Yurttaş, küçük İskender, Mehmet Butakın, Metin Celal, Metin Kaygalak, Murathan Mungan, Nurduran Duman, Orhan Alkaya, Onur Behramoğlu, Onur Caymaz Refik Durbaş, Sezai Sarıoğlu, İ. Mert Başat, Serdar Koçak, Semih Çelenk, Sennur Sezer, Sina Akyol, Şeref Bilsel, Şükrü Erbaş, Tuğrul Keskin, Turgay Fişekçi, Vural Bahadır Bayrıl, Zeynep Köylü. (ANF)