Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO, dünyadaki okuma alışkanlıklarını rapor haline getirdi. Rapora göre, Türkiye, kitap okuma oranında dünya ülkeleri arasında 86′ncı sırada yer alıyor.

Avrupa’da yüzde 21 olan kitap okuma alışkanlığı Türkiye’de yok denecek kadar az: Sadece on binde bir.

“GENELDE AŞK KİTAPLARI OKUYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Gülmira Kuruoğlu, “Türkiye’de on binde bir kişi kitap okuyor yılda. Yani bizim çok geride olduğumuzu çevremize baktığımızda da görüyoruz. Okuma türlerine baktığımızda da genelde aşk kitapları okunuyor” dedi.

YILDA KİTABA AYRILAN SÜRE BİR GÜNLÜK TV İZLEME SÜRESİYLE AYNI: 6 SAAT

Araştırmaya göre, günde ortalama 6 saat televizyon izleyip 3 saat internette gezinen Türkiye halkı ne yazık ki kitap okumaya yılda sadece 6 saatini ayırıyor.

İHTİYAÇ LİSTESİNDE 235. SIRADA

Kitap, Türkiye’deki ihtiyaç maddeleri listesinde 235′inci sırada yer alıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Gülmira Kuruoğlu, bu konuda şunları söyledi:

“Beynimiz sağ ve sol hemisferlerden oluşmaktadır ve kitap okurken biz ağırlıkla sol hemisferimizi geliştirmekteyiz. Bu da mantıksal matematiksel ve sözel hemisferdir ama televizyon izlerken biz sadece sağ hemisferi geliştirmekteyiz. Yani sol hemisfer bayağı geride kalmaktadır. Bu da beynin tüm olarak gelişmesini, oluşumunu etkilemektedir.” (TRT)