Ünlü romancılar Margaret Atwood ve Howard Jacobson, özel bir kitap dizisi çerçevesinde Shakespeare’in oyunlarını düzyazı biçiminde yeniden yazacak.

Haziran ayında yapılan bir açıklamayla duyurulan projede, Random House yayınevi, Shakespeare’in oyunlarının günümüz yazarları tarafından uyarlanarak roman biçiminde yeniden yazılacağını belirtmiş ve bu eserlerin, Shakespeare’in 400. ölüm yıldönümü olan 2016 yılında okuyucuların beğenisine sunulacağını söylemişti.

Projeyle ilgili, “Shakespeare’in bütün eserlerini bu diziye dahil etmek istiyoruz; bunun için de yazarların öne çıkarak tragedyaların yeniden kaleme alınmasını üstlenmesi gerekli,” biçiminde konuşan Hogart, Shakespeare yayın direktörü Clara Farmer, en büyük ihtiyacın bu işi yapmaya gönüllü yazarlar olduğunu dile getirmişti.

'VENEDİK TACİRİ' YENİDEN KALEME ALINIYOR

Bunun üzerinden henüz birkaç ay geçmişken, geçtiğimiz günlerde ödüllü romancı ve eleştirmen Howard Jacobson, Shakespeare’in en tartışmalı oyunlarından olan ve zaman zaman Yahudi karşıtı okumasının da yapılabileceği iddia edilen Venedik Taciri’ni yeniden kaleme alacağını açıkladı. Eserle ilgili düşüncelerini, “İngiliz bir romancı için Shakespeare her şeyin başladığı noktadır. Yahudi bir İngiliz romancı içinse Venedik Taciri işlerin arapsaçına döndüğü noktadır,” diye belirten Jacobson, Yahudi karşıtı olarak anlaşılabilecek bölümler hakkında ise şunları söylüyor:

“Yalnızca bir budala, Shakespeare’in söylediklerinin üzerine bir şey ekleyebileceğini düşünür. Ancak büyük ihtimalle Shakespeare bir Yahudiyle hiç karşılaşmadı; soykırım henüz gerçekleşmemişti ve antisemitizmin de bir ismi yoktu. Bütün bu referanslar artık farklı anlamlar taşırken günümüzde biri, aynı hikâyeyi anlatabilir mi? Asıl zor mesele bu.”

ATWOOD, 'FIRTINA'YI YENİDEN YAZACAK

Son kitabı MaddAddam’da, insanlar ve hayvanlar arasındaki gen birleşimini inceleyen Kanadalı yazar Atwood ise Shakespeare’in Fırtına’sını seçti. “Bu her zaman benim favori oyunum olmuştur; onun üzerinde çalışacak olmak oldukça heyecan verici.”

KLASİK HİKAYELER YENİDEN YAZILIYOR

Klasik hikâyelerin yeniden yazılması bu aralar oldukça gözde bir eğilim. Shakespeare’in oyunlarının yanı sıra, şu anda Val McDermid, Joanna Trollope ve Curtis Sittenfeld gibi isimler de Jane Austen uyarlamaları üzerinde çalışıyor. (Notosoloji)