2015 PEN Duygu Asena Ödülü Latife Tekin ve Gümüşlük Akademisi’ne verilirken Şiir Ödülü’nün sahibi ise Afşar Timuçin oldu.

PEN Türkiye 2015 ödüllerini açıkladı.

DUYGU ASENA ÖDÜLÜ LATİFE TEKİN’E    

2015 PEN Duygu Asena Ödülü romancı Latife Tekin ve öncülüğünü yaptığı Gümüşlük Akademisi’ne verildi.

PEN Türkiye Yönetim Kurulu ödül gerekçesinde şunları ifade etti:

“2015 PEN Duygu Asena Ödülü’nü, özgün eserleri ile Türkiye ve dünya edebiyatında özel bir yeri olan değerli romancı Latife Tekin ve öncülüğünü yaptığı Gümüşlük Akademisi’ne sunduğumuzu açıklamaktan kıvanç duyuyoruz.

“Latife Tekin’in  1995’ten bugüne Bodrum’da  ve 2013’ten  beri de İstanbul Arnavutköy’de sürdürdüğü Gümüşlük Akademisi – Sanat, Kültür, Ekoloji ve Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nin üstlendiği misyona dikkat çekti. “Akademi her yaştan sayısız genci  yazı, şiir, roman, öykü, görsel imgeler, antropoloji, mitoloji, müzik, şarkı, oyun yazarlığı, yayıncılık, edebiyat ajanlığı, yaşam, ilk kitap, fantastik edebiyat, çocuk ve gençlik edebiyatı,  felsefe seminerleri  ile  buluşturuyor. Birlikte olmanın, dinlemenin, konuşmanın, tartışmanın, itirazın, katkıda bulunmanın, emek vermenin, üretmenin, paylaşmanın, eleştirmenin, değerlendirmenin ve günışığına çıkarmanın sevincini çoğaltıyor.”

Gerekçede Akademinin “Olumlu bir örnek olarak günümüz Türkiye’sinde gittikçe daha büyük bir önem taşımaktadır,” denildi.

ŞİİR ÖDÜLÜ AFŞAR TİMUÇİN’E

PEN Şiir Ödülü ise şair, yazar ve düşünür Afşar Timuçin’e verildi.

“Afşar Timuçin bizlere felsefenin ve şiirin birlikte mümkün olabileceğini gösterdi. ‘Türkçe felsefe mümkündür’ dediği gibi tıpkı, felsefenin yalın bir şiir olabileceğini ve yalın bir şiirde de felsefe bulunabileceğini gösterdi.

“Estetikten düşünce tarihine, felsefeden şiire, romandan eleştiriye sayısız kitap yazdı, sayısız çeviri yaptı, ‘Felsefe Dergisi’ni yayımladı, burada pek çok yazar ve şairin ilk ürünlerini yayımlayarak yetişmelerine önayak oldu.

“Türk şiirinin hem yolundan, hem sözünden ve hem de şiirinden dönmeyen bağımsız şairlerinden biri olarak usulca söylediği şiirlerle ‘Böyle Söylenmeli Bizim Türkümüz’ demeyi sürdürüyor.

“Felsefe, bilim, edebiyat ve demokrasi değerlerinin ağır baskı ve saldırı altında olduğu günümüz Türkiye’sinde seçkin bir düşünür, şair ve yazar olan Timuçin’in önemi daha da belirgindir.

ÖDÜL TÖRENİ DÜNYA ŞİİR GÜNÜ’NDE  

Açıklamada Timuçin’in, 2015 Dünya Şiir Günü bildirisini de kaleme alacağı belirtildi.

Ödül töreni PEN Türkiye’nin 21 Mart’ta İstanbul’da düzenleyeceği Dünya Şiir Günü etkinliğinde yapılacak.

(İMCTV)