Ankara - Sincan Kadın Kapalı Cezaevi yönetimince, Fyodor Gladkov’un “Çimento”, İlya Ehrenburg’un “Paris Düşerken” adlı romanlarının yasak olduğu gerekçesiyle cezaevine alınmadığı ortaya çıktı. Cezaevinin kitapları yasaklaması Strasbourg’ta bulunan AİHM’e taşınıyor.

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) İstanbul 1 No’lu Şube Eğitim Sekreteri Gülsüm Yıldız, bir dönem yasak olduğu için toplatılan, ancak daha sonra bu yasak kararı kaldırılan ve kitabevlerinde serbestçe satılan bazı kitapların kendilerine verilmediğini söyledi.

Yazdığı mektupta cezaevindeki hak ihlallerine dikkat çeken Yıldız, Adalet Bakanlığı’nın bir süre önce toplatma kararı verilen kitapların incelenerek hapishaneye alınması için çalışma yapacağını açıklamasına rağmen konuyla ilgili hiçbir ilerlemenin sağlanmadığını belirtti.

27 Mayıs 2011 tarihinde “örgüt üyesi” iddiası ile İstanbul Bağcılar’daki işyerinde gözaltına alınarak tutuklanan Gülsüm Yıldız mektubunda, 19 yıllık memur olduğunu, yerinin belli olmasına karşın Ankara Savcılığı’nın yakalama emriyle işyerinden gözaltına alındığını ve tutuklandığını söyledi.

“Bu ülkede bir sendikalı olarak tutuklanmak şaşırtıcı değil” diyen Yıldız şöyle dedi: “Araştırma yaptığımız kitapları yanımızda tutamıyoruz. Kitap sınırı 5. Bir kitabı defalarca istemek zorunda kalıyoruz. Diğer tutsaklarla kitap alışverişi de yasak. Asıl önemlisi 70’li, 80’li yıllarda toplatılmış olan, sonradan bu yasağın kaldırıldığı, dışarıda serbestçe satılan kitaplar burada, tahmin ettiğiniz gibi yasak. Adalet Bakanlığı’nın verdiği sözleri tutmasını istiyoruz.”

Yıldız’ın avukatı Özgür Yılmaz ise cezaevi yönetiminin kitapları yasaklamasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdıklarını söyledi.

Edebiyat eleştirmenlerine göre İlya Ehrenburg’un ‘Paris Düşerken’ eseri dünya edebiyatının en büyük romanlarından biri. Ehrenburg romanında, Hitler faşizminin işgali altındaki Paris'te toplumun farklı kesimleri üzerine projektör tutuyor. Bir yanda işgalcilere çıkar hesaplarıyla bağlı olan yönetici burjuvazi, faşizme karşı örgütlenen direnişçiler bu saflaşmanın iki ana kesimini oluşturmaktadır. Yüzyılın en büyük romanlarından sayılan ve sayısız dilde basılarak milyonlarca okuyucuya ulaşan bu eser ne yazık ki Türkiye’de hala yasak kapsamında görülüyor. (ANF)