Uluslararası Af Örgütü tarafından yayına hazırlanan 'Özgürlük?' adlı kitapta insan haklarını selamlayan öykü ve şiirler biraraya getirildi. Dünya üzerinde 35 ülkede yayınlanan kitabın amacı, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne dikkatleri çekmek.

HayyKitap yayınlandığı ülkelerde dikkat çeken başarılı bir çalışmayı Türk Edebiyatı'na kazandırdı. Dört kıtadan 15 yazarın çalışmalarını içeren kitabın ilham kaynağı ise 1948 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nca bildirilmiş olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 30 maddesi. Herkesin eşitlik, özgürlük, barınma, barış ve huzur içinde yaşama haklarına dikkat çekmek, kokudan, endişeden, istismardan uzak bir hayat kurabilmesine yardımcı olmak adına yayınlanan kitapta değerli isimlerin çalışmaları yer alıyor. David Almond, Eoin Colfer, Patricia McCormick gibi Türk okuyucular tarafından da takip edilen edebiyatçıların eserleri kitapta yer buluyor. Yerli yazarlardan da Bejan Matur, Dağ isimli şiiriyle kitaba katkıda bulunmuş. Matur şiirinde yaşama hakkı elinden alınanlar için şunları söylüyor: "Kayıp bir evladın/Geriye kalan yüzü/Gülüşü./Doğanın hakkı/ Tamlık/ Tamlık bizden beklenen/ Doğanın anneyle sözleşmesi/ Tamlıktır./Ölüm eksiltir."

İKİ KEFEDE DE İNSAN VAR

Kitapta Malorie Blackman, insanların beynine yerleştirilebilecek bir çiple hem hayati ihtiyaçların giderilebileceği hem de fikirlerin ele geçirilebileceği fikri üzerine kurguladığı şiirle istediğimizi düşünme ve istediğimiz kararı verebilme hakkımıza gönderme yapmış. Blackman şiirin bir bölümünde "Bütün düşünceler denetlenebilir diyorlar, o nedenle ben kısa, keskin patlamalarla düşünmeye çalışıyorum" diyor. Yazarlar denemeleriyle insan haklarının nasıl kolayca ihlal edilebileceğini de gösteriyor. Asıl üzerinde durulması gereken nokta ise doğarken kazanılmış hakları yok sayarak özgürlükleri kısıtlayanların da yine insan olması. Beyannamenin maddelerinin arasına yerleştirilmiş öykü ve şiirler 15 farklı üslupla okuru insan hakları üzerine düşünmeye sevk ediyor.