10 Kasım günü bölümünde yer alan işeyen çocuk fotoğrafı yüzünden Nezih Kitapevi, ajandayı raflarından indirdi. Kitapevi yasağın okuyucuların tepkisi üzerine alındığını öne sürdü.

Nezih Kitapevi’nin yasağını ve başlatılan tartışmaları “kötü niyetli girişimler” olarak yorumlayan Metis Yayınları Yayın Yönetmeni Semih Sökmen “Gösterilen hezeyanı anlamak mümkün değil” dedi. Ajandanın bütün sol sayfalarında olumsuzlukların üzerine işeyen bir oğlan çocuğu, sağ sayfalarında da olumlu, insani değerleri pankart olarak gösteren bir kız çocuğu vinyeti olduğunu hatırlatan Sökmen şunları söyledi:

“Her ajandada olduğu gibi 10 Kasım, milli ve dini bayramlar işaretli. Bizim bunu maksatlı olarak 10 Kasım’ın olduğu yere de koyduğumuzu düşünmek için çok kötü niyetli olmak lazım. Bu demagojidir, kasıtlı bir saptırmadır. Ajandanın bütün sol sayfalarında aynı vinyetlerden var.”

Ajandanın bir ayda 30 bin adet sattığına dikkat çeken Sökmen “Nefret suçlarına karşı başlığı altında yayımladığımız ajandadaki rastlantısal duruma gösterilen tepki, aslında ne kadar haklı olduğumuzu, Türkiye’de nefret söyleminin ne kadar kolay tutunabildiğini gösterdi” görüşünü savundu.

Ajandayı satmayacaklarını duyuran Nezih Kitabevi ise şu açıklamayı yaptı: “Tüm faaliyetlerimizi Türkiye Cumhuriyeti yasaları ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği ilke ve düşünceler doğrultusunda yürütüyoruz. Ajandanın 10 Kasım sayfasındaki bir çizim, müşterilerimizin tepkilerine neden olmuştur. Bu tepkiler, sahip olduğumuz değerler ışığında tarafımızca da haklı görülmüş ve satışa son verme kararı alınmıştır.”

ANF