Kürt Tiyatro Tarihi (Dîroka Şanoya Kurdî)  Peywend yayınlarından çıktı.

Kendi alanında Türkiye’de  şimdiye kadar yayınlanan en kapsamlı çalışma olması nedeniyle öncü olan bu kitap, dramaturg “Çetoyê Zêdo- Yavuz Akkuzu” tarafından Kürtçe hazırlandı.

Kitap, Kürt Tiyatrosu'nun kaynakları, bilinmeyenleri ve başlangıçtan 1990'lara kadar gelişimi hakkında, okura geniş bir perspektif alanı sunuyor.  Kürt Tiyatro Tarihi ve külliyatının Türkiye’de görünür kılmayı amaç edinmekte.  

Bir bütün olarak Kürt Tiyatrosu’nun geçmişi ve etkinlik alanları, Kürtçe Tiyatro Terimleri ve Kavramları, ayrıntılı bir kronoloji de hazırlanmış.

Bu kitapta Kürdistan’ın dört parçasındaki tiyatro dışında, Sovyet Kürt Tiyatrosu’nun geçmişi hakkında da önemli makale, belge ve yazılardan oluşmakta.

Kürt Tiyatro Edebiyatı’nın oluşmasından 1990’lara kadar geçirdiği evreler, Kürt Tiyatrosunun kaynakları ve tarihsel yönelimleri kitaptaki makalelerde irdelemekte.

Ayrıca “Geleneksel” Kürt Tiyatrosu biçimleri olan “Mîr Mîran (Mîrê Şaş), Kosegelî (Gaxand), Bûka Baranê, Bûkella (Kûkla), Sersal, Newroz Temsileri’nin yanında “dengbêj û çîrokbêj” geleneği hakkında da önemli örnekler sunulmuş.