30. sayıya ulaşan Kürt Tarihi dergisinin son sayısının neredeyse tamamı tek bir konuya, Halidiliğe ayrıldı.

Kürt Tarihi dergisi genel yayın yönetmeni Mesut Yeğen yeni sayı ile ilgili şu bilgileri verdi:   

"Kürtler için tatsız zamanlardayız malum. Türkiye Kürtlerinin susturulmuşluğuna şimdi de Irak Kürdistanı’ndaki ‘trajedi’ eklendi. Kürtlerle ilgili hemen her şey gibi Kürt Tarihi’nin seyri de zamanın bu tatsızlaşmasından payını aldı. Dergiye gelen yazı akışı bir zamandır iyice zayıfladı ve satış rakamları düştü. Beri yandan, ağır aksak da olsa 30. sayıya ulaştık. Bu da bir şey diyelim…

Fırat Aydınkaya modern donem Kürdistan siyasetini derinden etkilemiş bu tarikatla ilgili etraflı bir dosya hazırladı. Aydınkaya epey bir zamandır şevk ve titizlikle peşine düştüğü bu önemli dosyayı hazırlamakla kalmadı Halidilikle ilgili çok esaslı tezler de ortaya koyan bir çözümlemeyi kaleme aldı. İlgiyle okunacağına eminim.

Kürt Tarihi’nin 30. sayısının neredeyse tamamı tek bir konuya, Halidiliğe hasredildi. Halidilik dosyasının içeriğini Fırat Aydınkaya’nın yazdığı sunuş yazısından bir bölümü iktibas ederek tanıtmam daha uygun olacak:

“Ağa, Şeyh, Devlet çalışması örneğinde olduğu gibi, Kürdistan toplumu için ayna işlevi gören çalışmalarıyla bilinen Martin van Bruinessen ile zihin açıcı bir söyleşi yaptık. Tarikatın öğretisindeki kimi kilit kavramlara mercek tutarak bunların işlevine değinen Vecdi Demir’in yazısı bu gizemli yapıya dair kıymetli ipuçları sunuyor. Shahab Vali ise Mevlana Xalid’in unutulan veya daha doğrusu unutturulan bir Kürtçe eserinin izini titizlikle sürüyor. Ali Tenik, Halid’in Kürt talebelerinin, Kürt coğrafyasındaki tarikat faaliyetlerine dikkatimizi çekerken, Ekrem Malbat Said-i Nursi ile Mevlana Halid arasında kıyaslama işine girişti. Tarikatın gizemli tarihini ve tarihsel gelişimini ise Ayhan Geveri yazdı. Abdurrahman Adak, Halid’in ardıllarının bize bıraktığı en ilgi çekici miras olan Kürtçe edebi metinlerin izini sürdü. Ben de Mevlana Halid’ten başlayarak Halidilerin “ehli zimme”lere yani Müslüman olmayan halklara olan yaklaşımlarına mercek tutarak bu konudaki tartışmalarda sürekli gündeme gelen Şeyh Celaledin’in pratiklerini inceledim.”

30. sayıda dosya harici tek bir yazımız var. İsmet Konak Bolşevik devrimine katkıda bulunan Kürt karakterleri inceleyen sağlam bir yazı yazdı. Bolşevik Devrimi’nin 100. senesini Kürtler üzerinden anmaya vesile olan bu yazı az bilinen bir mevzuya iyi bir girizgah oluşturuyor."

Kürt Tarihi’nin 30. Sayısının içerikleri şöyle:

1917 Ekim Devrimi’nde Kürtler

Dr. İsmet Konak

***

DOSYA:

Halidilik

dosya editörü: Fırat Aydınkaya

Martin van Bruinessen ile Söyleşi: Mevlana Halid:

“Bir Sünni Milliyetçisi”

Söyleşi: Fırat Aydınkaya

***

HÊZA BELAVBÛNA TERÎQETA NEQŞIBEND IYAN SÊ KODÊN SEREKE

TECDÎD, XELWET, RABITA

Vecdi Demir

***

Şeyh Xalid Şehrizorî’nin Kürtçe eseri:

Kitabê Eqîde Nameyê Kurdî

Shahab VALI

NAKŞÎ-HÂLİDÎ TARÎKATININ KÜRTLERİN YAŞADIĞI COĞRAFYADA YAYILIŞI

Ali TENİK

***

Nakşîbendîlik’in Kuruluş ve Tarihsel Gelişimi Üzerine

Ayhan Geverî

***

Halidililerin “Ehli Zimme” Anlayışı ve Şeyh Celaleddin

Fırat Aydınkaya

***

Bediüzzaman Said Nursi ve Nakşibendilik

Ekrem Malbat

SERDEMA XALIDÎTIYÊ DI TARÎXA EDEBIYATA KURDÎ YA KLASÎK DE

Abdurrahman Adak