2012 yılında yürürlüğe giren, basın yayın yoluyla işlenen suçlara ilişkin dava ve cezaların ertelenmesi hakkındaki kanuna rağmen mahkemeler kitap yasağından vazgeçmiyor. Son olarak Yazar Mehmet Nezir Güler’in ‘KCK dosyası’  isimli kitabına ilişkin toplatma yasağı, kitabı yayınlayan Belge Yayınevine iletildi.

05.07.2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6352 sayılı yasa ile basın yayın yoluyla işlenen suçlar kapsamına giren toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararları hakkında çeşitli düzenlemeler yapıldı. Düzenlemeye göre, söz konusu yasanın yayımı tarihinden altı ay içerisinde, yetkili ve görevli mahkemeden bu yasaklılığın devamı niteliğinde bir karar alınmamış olması durumunda toplatma yasağının hükümsüz hale gelmesi gerekiyordu.

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından toplatma kararı bulunan "KCK Dosyası", "Önderlik Gerçeği ve Apocu Siyaset", "PKK’de yeniden yapılanma ve Özgür Yaşamda Israr" ve "PJA Kongresi" isimli kitaplara yönelik yasağın kaldırılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yapıldı. Ancak yapılan başvurular reddedildi. Yayınevlerine yazı gönderen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı toplatma kararının devam ettiğini bildirdi.

MEHMET GÜLER'İN "KCK DOSYASI" KİTABI DA YASAKLI

Yasaklı kitaplardan biri de Yazar Mehmet Nezir Güler’e ait ‘KCK Dosyası’ isimli kitap.  Konuya ilişkin İstanbul 3. Nolu İstanbul Hakimliği’ne başvuran Güler’in avukatı Özcan Kılıç,  mahkemenin verdiği koyma, satış, dağıtım yasağı” kararının, yasa ve Anayasaya, AİHS’ye aykırı olduğunu belirtti.

Kılıç, ‘KCK dosyası’ adlı kitapta örgüt propagandası yapıldığının ileri sürülerek kitabın tüm nüshalarına el konulmasının sansür niteliği taşıdığını aynı zamanda, Anayasa, basın kanunu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve diğer uluslararası sözleşme ve düzenlemelere aykırı olduğunu belirtti.

Kılıç, “kararda ‘terör örgütünün propagandasının yapıldığı’ şeklinde genel ve soyut bir değerlendirme yapılmıştır.   Oysa ciddi bir yargılama yapılarak eserin bütününün objektif kriterlere göre incelenmesi, değerlendirilmesi eserin oluşturulmasında, eser sahibinin ve yayıncının  ‘gerçek niyetinin-amacının’ ne olduğunun net bir biçimde saptanması ve buna göre karar verilmesi gerekiyor” diye belirtti. (ANF)