1. Kayseri Kitap Fuarı nedeniyle kente bulunan yazar R. İhsan Eliaçık, burada engelleme ile karşılaştı.

Tekin Yayınevi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bugün Kayseri'de kitap fuarında olanlar. Bu önlem R.İhsan Eliaçık için. Fuar kapısında saldırıya uğradı. KINIYORUZ" ifadelerine yer verildi.

R.İhsan Eliaçık’ın etrafı fuar girilşinde polis kordonuyla çevrilirken birkaç kişinin sözlü ve küfürlü olarak Eliaçık’a sataştığı görüldü.

Eliaçık’ın fuarı terk etmesini isteyen kalabalık, hakaretler ederek polisten Eliaçık’ı alandan uzaklaştırmasını istedi. Fuardaki etkinlik için alana gelen Eliaçık, polis zoruyla fuara alınmadı.

BirGün gazetesine konuşan Eliaçık kendisine “Dinsiz ateist, Kayseri'yi terk et" diye bağırıldığını aktardı. Fiziksel saldırıda yara almadığını ancak darp edildiğini belirten Eliaçık polisin saldırganlara müdahale etmediğini söyledi.

Ayrıntı Yayınları‏ da twitter hesabından "İhsan Eliaçık'ın maruz kaldığı bu çirkin davranışa tepki olarak #KayseriKitapFuarı'nı terk ediyoruz" yazdı. Başka yayınevlerinin de aynı tavrı takınması bekleniyor.

ENGELLEME

Kayseri Kitap Fuarı'nda hafta sonu imza günleri bulunan İhsan Eliaçık ve İbrahim Kaboğlu, AKP'li Kayseri Belediyesi tarafından engelle karşılaşmıştı. Belediye Başkanı Mustafa Çelik, keyfi bir tavırla Eliaçık ve Kaboğlu'nun etkinlikleri düzenlememesini istemişti.

Yazar İhsan Eliaçık, memleketi olan Kayseri'de 21 ve 22 Ekim 2017 tarihinde kitap fuarında olacağını, fuara gelmemesi için Kayseri Belediye Başkanı tarafından tehdit edildiğini, tüm bu zorbalıklara rağmen orada olacağını okurlarına duyurmuştu.

İhsan Eliaçık, Twitter hesabından şöyle açıklama yapmıştı:

"Hafta sonu memleketim Kayseri'deyim. Kitap Fuarı'nda 14.00-18.00 arası cumartesi Tekin, pazar Doğu Kitabevi standında olacağım. Kayseri Belediye Başkanı beni Kitap Fuarı'na sokmamakla, polis zoruyla çıkarmakla tehdit ediyor. Gel ve o dediğini yap, istifadan yırtarsın! Kayserili kitapsever hemşehrilerimi yarın (cumartesi) saat 13.00'de Tekin Yayınları, pazar günü de Doğu Kitabevi standına bekliyorum."

KABOĞLU'NA YASAK

Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Kayseri Kitap Fuarı’nda yasakla karşılaştı. AKP’li Kayseri Büyükşehir Başkanı Mustafa Çelik, Kaboğlu’nun Tekin Yayınevi’nden çıkan 15 Temmuz Anayasası isimli kitabına ilişkin Kaboğlu’nun katılımıyla düzenlenecek söyleşiyi ve imza gününü yasakladı. Kaboğlu’nun 15 Temmuz Anayasası isimli kitabı, çok kısa bir sürede üçüncü baskıya ulaşmıştı. Yayınevi de, fuar kapsamında 22 Ekim Pazar günü için Kaboğlu’nun katılımıyla bir Anayasa söyleşisi ve imza etkinliği düzenlenmesi için çalışmalarını tamamlamıştı.

ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİYE İNANÇSIZLIK

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yasağına ilişkin BirGün’e konuşan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, AKP’li belediyenin kararının keyfi olduğunu ve yasağın hukuka aykırı olduğunun altını çizdi. Kaboğlu, “Kitap fuarları, kültürel etkinlikler olarak yazar ve okurların serbestçe buluştuğu, bilgi alışverişinde bulunduğu mekânlardır. Kitap fuarlarına belediyelerin öncülük etmesi, demokratik kuruluşlar olarak yerel yönetimlerin sosyal, kültürel ve bilimsel etkinliklere katkıda bulunma görevleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yasağı, öncelikle bu amaçla çelişmektedir. Nihayet, bu yasaklama, belediye mevzuatına ve Anayasa ile ülkemizin taraf olduğu insan haklarına ilişkin uluslararası belgelere aykırıdır. Seçimle belirlenmiş olan bir belediye başkanının düşünce ve görüşlerini paylaşmadığı kişilere yasak uygulamaya kalkışması, özgürlük ve demokrasiye inançsızlığının bir göstergesidir” dedi.