Üç yıl boyunca Agos gazetesinde tefrika edilen Hrant Dink'in basmayı hayal ettiği "1915 Öncesinde Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermeniler" kitabı 20 yıl sonra Türkçe'de.

Raymond Kévorkian ve Paul B. Paboudjian'ın kitabı, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Ermeni toplumuna dair en kapsamlı içeriğe sahip olan kitap. 20 yıl önce Paris'te basıldı.

Hrant Dink, Agos gazetesinin "Bir Zamanlar" köşesinde 1997'den 1999'a kadar belli kısımları tefrika edilen kitabı basmayı hayal ediyordu.

Cezayir Restaurant'ta tanıtımı yapılan kitabın yazarı Raymond Kévorkian, "Bazı kitap yazarları ile anılır, ancak bu kitap hepimizin" dedi ve şöyle konuştu:

"Bu kitap köklerinden koparılmış bir halkın acılarının ifadesidir. Bu kitapla bir mesaj iletmeyi istedim. Bazen tarihçi kolektif tedavi sürecinde bir terapist rolü üstlenir. Belki bu kitap da o role hizmet eder. Bu kitabın çevrilmesi Hrant Dink'in iradesi ile gerçekleşti."

Aras Yayıncılık'ın bastığı kitapta, 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan Ermenilerin hem güvenlik sorunu hem de modernleşme süreci anlatılıyor.

İki bölüm halinde 600 sayfadan oluşan kitapta, Ermenilerin yaşadığı üç bin yerleşim yerinin bilgilerini içeren 1000 tane görsel mevcut.

Kitabın birinci bölümünde "Tarih ve Toplumsal Yapı", ikinci bölümünde ise "İnsanlar ve Yaşadıkları Topraklar"a yer verilmiş.

Kitabın yazarı Raymond Kévorkian, Fransa'da yaşayan Ermeni bir tarihçi; Ermeni Hayırseverler Cemiyeti'ne bağlı Nubaryan Kütüphanesi'nin yöneticisi. (bianet)