Kırşehir Sulh Ceza Hakimliği tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Aram Yayınları’ndan çıkan ve aralarında Abdullah Öcalan, Sakine Cansız ve Musa Anter’in de kitaplarının bulunduğu 53 kitaba toplatma kararı verilmesi Meclis’in gündemine taşındı.

Konuyu Meclis’e taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Feleknas Uca, kitapların toplatılması kararından önce Nisan ayındaki Van 2. Kitap Fuarı’nda, yine Diyarbakır 2. Amed Kitap Fuarı’nda ve son olarak da Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Ekin Kitabevine yapılan baskın ile Aram Yayınevi’nin birçok kitabına el konulduğunu anımsattı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya konuyla ilgili soru önergesi veren Uca, “Aram Yayınevi’nin son bir yıldır sistematik olarak baskılara maruz kalmasının özel bir sebebi var mıdır?” diye sordu.

HDP’li Uca, Ala’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

* Aram Yayınları’nın yaklaşık bir yıldır maruz kaldığı söz konusu baskılar bilginiz dahilinde midir? Sözkonusu uygulamalar bilginiz dahilinde ise Aram Yayınevi’nin son bir yıldır sistematik olarak baskılara maruz kalmasının özel bir sebebi var mıdır?

* “Tüm nüshalarına el konulması” kararı veren Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi söz konusu kitaplar hakkında bilirkişi incelemesi başlatmış mıdır?

* Gerekçeli kararda kitabın hangi kısmında hangi ibarelerin örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek hususlarda gerekli araştırma yapılmadığı halde, araştırma, anı, roman ve şiir kitaplarının “tüm nüshalarına el konulması” şeklindeki kararın gerekçesi nedir?

* Kitaplar hakkında “toplatma, satış ve dağıtım yasağı” olmadığı halde, 27 Haziran 2016 tarihinde Aram Yayınevine ait kitapların Mardin-Kızıltepe’deki Ekin Kitapevinde el konulmasının yasal gerekçesi nedir? Mardin’de Ekin Kitapevi basılarak Aram Yayınevi’nin kitaplara el konulması talimatı hangi emniyet birimi tarafından hangi mevzuata göre yapılmıştır?

* Anayasa Mahkemesi’nin Aram Yayınevi’nden çıkan bazı kitaplara “yasağı geri çekme, kitaplara el konulamaz, kitap hakkında yasaklama kararı verilmez” şeklinde almış olduğu karara rağmen, Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin aynı kitaplar hakkında “tüm nüshalarına el konulması” şeklinde karar almasının hukuki dayanağı nedir?