Kürt Tarihi'nin 3. sayısı çıktı. "Kürtler Tarihle, Tarih Kürtlerle Buluşuyor" sloganıyla çıkan Kürt Tarihi’nin üçüncü sayısının büyük kısmı Suriye dosyasından oluşuyor. "Halep'te Bir Kürt Hanedanı" manşetiyle çıkan dergide, Güneybatı Kürdistan ve Suriye Kürtleri üzerine dört yazı ve bir röportaj yer alıyor.

 

Vecdi Demir’in Canbuladoğlu hanedanlığı hakkındaki yazısı Kürtlerin Suriye tarihindeki kuvvetli izlerini hatırlatıyor. Mürit Hareketi hakkındaki çalışmasında Sever Işık neredeyse hiç bilinmeyen bir meseleyi gün ışığına çıkarıyor. Işık, Nakşi şeyhi İbrahim Halil Soğukoğlu’nun Suriye Kürtlerini de içine alan hikayesini kurcalıyor.

 

Jordi Tejel’in yakın dönem Suriye Kürt siyaseti üzerine söyledikleri Güneybatı Kürdistanı’nda bugün ne olup bittiğini anlamaya yardımcı olacak mahiyette. Suriye meselesine vakıf bir sosyal bilimci olan Seda Altuğ’la röportaj yer alıyor. Altuğ röportajı, Suriye Kürt siyasetinin hem geçmişine hem bugününe dair etraflı bir analiz sunuyor.

 

Tarihçi-yazar Mehmet Bayrak'ın 'Kürtdağı Kürtlerinin mutelabatı" adlı yazısı da dergide yer alıyor. Suriye dosyasının dışında Candan Badem ve Rohat Alakom’un Ferit Polatbekov ‘biyografisi’ çok sayıda mevzuyu ahenk içerisinde bir araya getiriyor.

 

Kürtlüğün Digor’la, Yezidilikle, Ermenistan’la, Rus İşgaliyle, Sovyet Komünizmiyle, Sibirya’yla, edebiyatla hercümerc olduğu önemli bir çalışma Polatbekov yazısı.

 

Dergi, Sezen Bilir ve Alişan Akpınar’ın arşivden bulup çıkardıkları Osmanlı’da Kürdistan eyaletinin kuruluşunu gösteren belgeyi yayınlıyor.


Dergiyi ve diğer benzer yayınları Kadıköy'de 3Deniz Kitapçı'da bulabilirsiniz:
http://www.demokrathaber.net/firma-rehberi/kadikoy-3deniz-kitapci-8.html