2011 Milliyet Haldun Taner Öykü Ödülü’nün sahibi Behçet Çelik oldu. Çelik daha önce Sait Faik Hikâye Armağanı’nı da kazanmıştı.

Ödüle bu yıl rekor düzeyde katılım vardı. 308 yazar kitabı ya da öykü dosyasıyla katıldı.

Doğan Hızlan’ın başkanlığında, Yekta Kopan’ın yazmanlığında Semih Gümüş, Cemil Kavukçu, Prof. Dr. Şara Sayın, Demet Taner ve Prof. Dr. Tahsin Yücel’den oluşan Seçiciler Kurulu, 19 Ekim Çarşamba Milliyet Gazetesi’nde toplandı. Kurul, Behçet Çelik’in "Diken Ucu" adlı öykü kitabını "bireyi zaman-mekân ekseninde bir arayışa çıkarırken, sakin anlatımı, ustalıklı dil kullanımı ve iyi edebiyatın sesini gürleştiren bakış açısıyla, yazınsal yolculuğunun önemli bir durağını işaret ettiği için" nedeniyle ödüle değer buldu.

Bu yıl 24. verilen ödül, 24 Ekim Pazartesi günü Milliyet Gazetesi’nde yapılacak törenle sahibine sunulacak.

BEHÇET ÇELİK’İN ÖZGEÇMİŞİ

1968’de Adana’da doğdu. İlk öyküsü 1987’de Varlık’ta yayımlandı. Yazılı Günler ve Virgül dergilerini yayımlayanlar arasında yer aldı; pek çok dergi ve gazetede öykü, deneme ve çevirileri yayımlandı.

1989 yılında Akademi Kitabevi Öykü Başarı Ödülü’nü kazandı. Gün Ortasında Arzu adlı kitabı 2008 Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görüldü.

Behçet Çelik’in, İki Deli Derviş (1992), Yazyalnızı (1996), Herkes Kadar (2002), Düğün Birahanesi (2004), Gün Ortasında Arzu(2007) adlı öykü kitaplarının yanı sıra Dünyanın Uğultusu (2009) adlı romanı yayımlandı.

HALDUN TANER’İN ÖZGEÇMİŞİ

Çağdaş Türk edebiyatının saygın isimlerinden Haldun Taner, 1915’te İstanbul’da doğdu. Öykü, tiyatro ve gülmece yazınında yapıtlarıyla öne çıktı, Türkiye’de kabare tiyatrosunun öncülüğünü yaptı. Milliyet’te uzun yıllar köşe yazıları yazdı. 7 Mayıs 1986’da aramızdan ayrıldı.

Galatasaray Lisesini 1935’te bitiren Haldun Taner 3 yıl Heidelberg Üniversitesi’nde iktisat ve siyasal bilimler öğrenimini gördü. 1957’de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nde Edebiyat ve Sanat Tarihi, Ankara Üniversitesi’nde Edebiyat ve Tiyatro Tarihi öğretmeni olarak çalıştı.

LCC Tiyatro Okulu’nda da dersler verdi. Türkiye’de çeşitli ödüller kazandı. “Şişhaneye Yağmur Yağıyordu” öyküsüyle 1953’te Herald Tribune Gazetesi’nin düzenlediği yarışmada birinci oldu. Taner’in pek çok öykü kitabı ve tiyatro oyunu var.