Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (Göç-Der), “Göç Hikâyeleri” çalışmasının ikinci kitabını yayınladı.

90’larda Yerinden Edilen Gayrimüslimlerin Göç Hikâyeleri” başlıklı ikinci kitaba konu olan çalışma, Türkiye’nin farklı şehirlerinden, farklı aidiyetlere mensup 8 doktora öğrencisinden oluşan çalışma grubu tarafından yürütülmüş.

İkinci kitabın çalışma grubunda ise Gülay Kılıçaslan, Hicret Berivan, Turhan Timurtaş, Nur Tüysüz , Pedriye Mutlu, Seval Yılmaz, Selim Kırılmaz ve Onur Günay’ın imzası var.

Çalışma; beş Ermeni, on bir Êzîdî, dört Keldani, dokuz Süryani olmak üzere toplam yirmi dokuz kişiyle, gayrimüslim grupların 90’lı yıllarda yaşadıkları zorunlu göç deneyimleri üzerine yaptıkları görüşmelerin çözümlemelerine dayanıyor.

Özellikle 1990’lı yıllarda yaşanan çatışmalı dönemde başta Mardin, Diyarbakır ve Batman olmak üzere bölgede yaşayan farklı etnik gruba veya dini inanca mensup kişilerin zorunlu göç politikaları çerçevesinde yaşadıklarının hikâyeleştirildiği kitap; yaşananları, yaşayanların kendi deneyimleriyle aktarıyor.

İki yıllık bir çalışmanın ürünü olan kitap, Samatya’dan Midyat’a dek çeşitli anlatıları içeriyor ve göç hikâyelerine ayna tutuyor.


Kitabın künyesi:

90’larda Yerinden Edilen Gayrimüslimlerin Göç Hikâyeleri

Göç-Der İstanbul: Göç Hikâyeleri Kitabı Çalışma Grubu

İstanbul, 2015