Hişyar Barzan Şerefhanoğlu / Demokrat Haber

Ak Parti hükümetleri döneminde de kitap yasakları devam ediyor. Abdullah Öcalan’ın kitaplarının yasaklanması vaka-i adiye iken, 1911 yılında yazılmış romanın kahramanlarından birinin “cinsel istismarını” önleme çabasından, senaryosu sinema festivalinde ödül almış kitapları yasaklamaya kadar çok geniş bir yelpazede ele alınacak “Kitap Yasakları” Ak Parti iktidarında da sürüyor.

DÜNYA KLASİĞİ AMA EDEBİ DEĞERİ YOKMUŞ

Yargıtay 14. Ceza Dairesi, eserleri dünya klasikleri arasında yer alan ve Avrupa Edebiyat Mirası kabul edilen Apollinaire’in “Genç Bir Don Juan’ın Maceraları” adlı romanını çevirmek ve yayınlamaktan dolayı “müstehcenlik” iddiasıyla toplatılmasına karar vererek, 1911 tarihinde yazılmış romanın başkahramanı 15 yaşındaki Roger’i “istismar edilen çocuk” olmaktan kurtarmaya çabaladı. Üstelik Yargıtay bu çabasına Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulunu da ortak ederek, kurulun “kitabın hiçbir sanatsal ve edebi değerinin bulunmadığı” değerlendirmesine yer vererek Dünya Klasikleri arasına girmiş kitabı “edebi eser” kabul etmedi.

OKUMADIĞI KİTABA DAVA AÇTIRDI

Bir diğer trajik kitap yasağı gerekçesi ise silah kaçakçılığı nedeniyle Malatya Cezaevinde yatan davacının okumadığı kitaptan şikayetçi olması neticesinde gerçekleşti. Yazar Aziz Tunç’un Maraş katliamıyla ilgili yazdığı “Beni Sen Öldür: Maraş 78” adlı kitap hakkında bir silah kaçakçısının “toplumu böler” iddiasıyla yaptığı şikayet üzerine savcılık soruşturma açtı. Üstelik savcılık ihbarı yapan Malatya Cezaevi’nde silah kaçakçılığından tutuklu Ramazan Tutal’ın kitabı okumadığını itiraf etmesine karşın dava açmaktan çekinmedi.

YASAKLANAN YAYIN SAYISI BİLİNMİYOR

“Kitap ve Yayın Yasakları”ndaki en ilgi çekici taraf ise yasaklanan yayın sayısının net olarak bilinmemesi ve “yasaklanan” yayınların genel bir listesinin bulunmaması.

Konuyla ilgili Demokrat Haber’e bilgi veren Türkiye Yayıncılar Birliği yetkilileri de bu durumun yaratacağı sakıncalara dikkat çekerek; ”Toplanmış net bir veri yok. Yasaklanan yayınların adetleri ve isimleri ile ilgili bilgileri yayınlanan haberlerden ve medya taramalarından elde etmek mümkün. Yerel mahkemelerde alınan kararların toplanması mümkün değil. 3’üncü yargı paketinden sonra Adalet Bakanlığı'na yaptığımız başvurudan da bilgi alamadık. Herhangi bir yerel mahkemeden alınan yasaklama ya da toplatma kararı emsal gösterilerek söz konusu yayın tüm Türkiye genelinde yasaklanabiliyor. Bu konuyla ilgili bugüne dek TBMM’ye verilmiş çok sayıda soru önergesi ve meclis araştırması açılması talebi olmasına karşın bugüne dek herhangi bir cevap verilmiş değil. Basına yansıyan kimi sayıların ise gerçek rakamın çok çok altında olduğu da ayrı bir gerçektir” dediler.

13 YIL 5 AY GEÇTİ AMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Başbakanı olarak 2002 yılında Ulusa Sesleniş konuşmasında şöyle diyordu: “Daha önceden verilmiş tüm kitap toplatma kararlarını hükümsüz hâle getiriyoruz. Altı aylık bir geçiş süreci içinde, yasaklı durumda bulunan 23 bin kitap özgürleşecek. Böylece Türkiye yargı ayıplarından da arınmış olacak, demokrasi standardımız yükselecek, Türkiye’nin Dünya'da itibarı artacaktır”.

Erdoğan’ın kitap yasaklarının kalkacağını müjdelemesinin üzerinden 13 yıl 5 ay geçmesine rağmen yasaklar devam ediyor ve yasaklanan yayın sayısı da net olarak bilinemiyor.