Erdal Öz'ün anısını yaşatmak için Can Yayınları'nın katkılarıyla her yıl bir şair ya da yazara verilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü'ne bu sene Murathan Mungan layık görüldü.

 

Ödül açıklanmadan önce kısa bir konuşma yapan Can Yayınları Genel Müdürü Can Öz, edebiyatın yalnızlığına değindi:

 

"Edebiyat yapayalnız. Etrafı ambalajla kaplansa da edebiyat yalnızlaşıyor. Erdal Öz de edebiyat gibi sık sık yalnız kalmıştır. Çocukluğundan itibaren yargıç olan babasının mesleği nedeniyle sık sık taşınan Erdal Öz'ün üniversiteden sonra açtığı Sergi Kitabevi birçok kez saldırıya uğramış, sonunda da asılsız suçlamalar yüzünden tutuklanmıştı. Can Yayınları'nı kurmak Erdal Öz için inzivaya çekilmekti."

 

Nüket Esen'in başkanlığını yaptığı seçici kurulda Enis Batur, Semih Gümüş, Feride Çiçekoğlu, Turgay Fişekçi, Kaya Genç ve Can Yayınları adına Zeynep Çağlıyor yer aldı.

 

Daha önceki yıllarda Gülten Akın, İhsan Oktay Anar, Nurdan Gürbilek ve Şavkar Altınel'in kazandığı ödülü bu sene Murathan Mungan'a layık gören seçici kurul, ödül gerekçesini şu sözlerle açıkladı: "30 seneyi aşkın süredir tiyatro, şiir, öykü, roman ve deneme alanlarında gösterdiği yaratıcılık, yenilikçilik ve yetkinliği nedeniyle bu yıl ödüle Murathan Mungan değer görülmüştür."

 

Ödül 5 Nisan tarihinde Pera Müzesi'nde verilecek.

 

Murathan Mungan, Büşra Ersanlı ve Ragıp Zarakolu’nun BDP Siyaset Akademisi’nde ders vermeleri nedeniyle KCK üyesi olma iddiasıyla tutuklanması üzerine kendisi de gönüllü olarak BDP Siyaset Akademisinde ders vermişti.

 

Mungan, "Tarihe kayıt düşmenin yolları" konulu derste 90’lı yıllarda Özgür Gündem, Özgür Politika ve Özgür Yaşam’da kültür konulu yazılar yazdığını hatırlatarak şunları dile getirmişti:

"Her özgürlük hareketinin entelektüel donanımlı kurumlar veya kişilere ihtiyacı vardır. Buna sahip olmak kimlik mücadelesinin parçasıdır. Ben de 90’lı yıllarda bunun üzerinde durmaya çalıştım. Eğer siz kendi sanatınızı kendi sinemanızı yapmazsanız. Başkaları sizin sinemanızı yapar. Başkaları yaptığı zaman da istedikleri gibi sizin tarihinizi, kültürünüzü yaratır. Irak ile ilgili en insani filmlerde bile ’Amerika neden Irak’ta’ sorusunun cevabı yok. Bu filmlerde işgal lafı geçmez. Siz kendi hikayenize sahip çıkmazsanız, birileri size hikayenizi anlatmaya başlar.’’