Can Yayınları'nın kurucusu Erdal Öz'ün anısını yaşatmak için her yıl düzenlenen "Erdal Öz Edebiyat Ödülü", bu yıl Cemil Kavukçu'ya verildi.

Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Beyoğlu Cezayir Restoran'da yapılan basın toplantısıyla açıklandı.

Basın toplantısına Can Yayınları Genel Müdürü ve Erdal Öz'ün oğlu Can Öz ile 'Erdal Öz Edebiyat Ödülü Seçici Kurulu'nda yer alan Semih Gümüş katıldı.

Semih Gümüş, seçici kurul adına yaptığı açıklamada bu yıl 6'ncısı verilen ödülün öykü yazarı Cemil Kavukçu'ya layık görüldüğünü açıkladı.

Toplantıda konuşan Semih Gümüş, ödülün Kavukçu'ya verilmesinin gerekçesini "Öykü türünde gösterdiği ısrarlı çalışma öykücülüğümüze kazandırdığı yeni tipler ve anlatım yöntemleri, üretkenliği ve öykünün edebiyatın gündeminde kalması için gösterdiği kişisel ve yaratıcı çaba nedeniyle ödül Kavukçu'ya layık görüldü" diye açıkladı.

"ÖDÜL 6 YILDA İSTEDİĞİMİZ SAYGINLIĞI KAZANDI"

Ödülün edebiyat dünyasının en saygın ödüllerden biri olduğunu belirten Gümüş, "Erdal Öz Edebiyat Ödülü 6. yılda istediğimiz saygınlığı tamamıyla kazandı. Yazarlar, okurlar, yayıncılarlardan oluşan edebiyat dünyasının yakından izlediği onayladığı en saygın ödüllerden birine dönüştü. Ödül, Erdal Öz gibi edebiyatımızın 1950 kuşağından beri çok önemli bir yazarın anısına verilmiş olması çok önemliydi. Ödülün önemli hale gelmesinin bir nedeni de bütün seçici kurullarının edebiyat dünyamızın kuşkusuzca benimsediği yazarlardan oluşmasıydı" dedi.

Can Yayınları Genel Müdürü Can Öz de yaptığı konuşmada ödülün kültür sanat çevrelerinde çok önemsendiğini ancak ödüllerin Türkiye'de okura yansımadığını ifade etti. Öz, bir edebiyat ödülünün açıklandıktan sonra okurlar tarafından daha çok ilgi görmesi gerektiğini söyledi

Semih Gümüş, Enis Batur, Feride Çiçekoğlu, Turgay Fişekçi, Kaya Genç Handan İnci ve Can Yayınları adına Zeynep Çağlıyor'dan oluşan seçici kurulun oy birliğiyle bu yıl bu yıl altıncısı verilen ödül, Cemil Kavukçu'ya 30 Nisan'da Pera Palas'ta düzenlenecek törenle teslim edilecek. Öte yandan her yıl bir üyenin ayrılıp bir başkasının katılımıyla yenilenen jüriden bu yıl Semih Gümüş'ün ayrıldığı, önümüzdeki yıl seçici kurula katılacak kişinin Asuman Kafaoğlu Büke olduğu açıklandı.

2008 yılından itibaren verilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü, daha önce Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel ve Murathan Mungan'a verilmişti.

CEMİL KAVUKÇU KİMDİR?

1951 yılında İnegöl'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nü 1976 yılında bitirdi. Öyküleri, 1980 yılından bu yana çeşitli dergilerde yayımlandı. Patika adlı yapıtıyla 1987 Yaşar Nabi Öykü Ödülü'nü, Uzak Noktalara Doğru'yla 1996 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı, Angelacoma'nın Duvarları'yla 2009 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

Yapıtları: Uzak Noktalara Doğru (1995), Yalnız Uyuyanlar İçin (1996), Bilinen Bir Sokakta Kaybolmak (1997), Temmuz Suçlu (1998), Dönüş (1998), Dört Duvar Beş Pencere (1999), Gemiler de Ağlarmış (2001), Başkasının Rüyaları (2003), Suda Bulanık Oyunlar (2004), Gamba (2005), Mimoza'da Elli Gram (2007), Angelacoma'nın Duvarları (2008), Tasmalı Güvercin (2009), Düşkaçıran (2011). (Star)