Aram Yayınlarından çıkan Mizgîn Ronak'ın "Em Bûn Baran" adlı romanı, dağlardaki gerillanın yaşamını edebi bir dille anlatıyor.


HER BİR BİREY BİR EVREN

Romanın kurgusu Garzan bölgesinde bir grup gerillanın yaşamının etrafında şekilleniyor. Romanda, iki kadın gerillanın da içinde olduğu gerilla birliğinin gündelik yaşamına dair bilgiler veriyor.

Kitapta; Zozan, Binevş, Kemal, Piling, Çekdar ve Özkan'ın hem dağlarda doğa ile mücadelesi hem de kendi içindeki çelişkileri ve mücadelesine tanık olacaksınız. 

Her bir gerilla, aynı zamanda bir dengbêj, bir hikaye anlatıcısı ve bir yaşam ustasıdır. Bir eyleme giderken tuzağa düşürülen gerilla grubunda Kemal ve Piling fedai bir eylem yaparak arkadaşlarının rahat hareket etmesini sağlar. Binevş ve Zozan yaşanan çatışmadan sonra kendilerini güvenlikli bir alana ulaştırırlar; bir başka grupla buluşurlar.

KÜRTLERİN YAŞADIĞI TRAJEDİ

Yaylada bulunan 'Koçerler' ve köylüler ile olan ilişkileri sade ve akıcı bir biçimde anlatılıyor. Yer yer bölgesel kelimeler kullanılmışsa da oldukça sade bir Kürtçe ile yazılmış. Yazar aynı zamanda kısa da olsa farklı konuları genel hikayenin içinde harmanlıyor.

Roman aslında Kürtlerin yaşadığı trajedinin kendisidir diye tanımlarsak pek de yanılmış olmayız. İhanete uğramak, göçe zorlanmak, mayınlarla can vermek, gözaltılar da, işkencehaneler de her türlü insanlık dışı muameleye uğramak adeta Özgür Kürt'ün kaderi olmuştur. Siz hiç kendi ölüm ilanınızı gazetede okudunuz mu? Ya da yanı başınızda, her şeyinizi paylaştığınız bir arkadaşınız öldü mü? Onu kendi ellerinizle toprağa gömdünüz mü? 

İLK ROMANI

1973 yılında Amed'de dünyaya gelen Mizgîn Ronak, genç yaşta PKK saflarına katılır. 1992 yılında Amed'de yakalanıp, yargılanır ve müebbet hapis cezası verilir. Ronak, şu an Gebze M tipi kadın kapalı cezaevinde tutluyor. (Yeni Özgür Politika / Erdoğan Zamur)