İnternet, e-kitaplar, akıllı telefonlar elimizin altında olabilir, ancak kitapların saltanatı kolay kolay sona ermeyecek! Az bulunan, değerli kitapların ise pahada oldukça ağır olduklarını biliyoruz. 1640 yılına ait 400 sayfalık bir kitabın, açık artırmada 30 milyon dolara satılacağının öngörüldüğü bir çağdayız halâ! Bakalım bu çok değerli, az bulunan kitaplar hangileriymiş?

James Audubon- Amerika'nın Kuşları (Birds of America)

Sanatçı ve kuşbilimci James Audubon'un 1927 tarihli bu kitabında 435 adet kuş resmi var ve hepsi elle, özenle çizilmiş. Kitabın, 10 milyon dolara, adını açıklamayan bir alıcı tarafından satın alındığı biliniyor. Audubon, kuşların hepsinin gerçek boyutlarında çizilmesini istediği için, kitabın bir metreye yaklaşan bir boyu var. Tamamen el yapımı bir kitap olması onun bu denli pahalı olmasının nedeni.

Shakespeare oyunlarının First Folio basımı

Gelmiş geçmiş en iyi yazarlardan birinin kitabının ilk basımı, 2006 yılında Sothebys'de yapılan bir açık artırmada 2.8 milyon dolara satılmıştı. 750 orijinal kopyanın üçte biri hâlâ varlığını sürdürdüğü için, bu kitap da "az bulunan" kategorisine giremiyor pek.

Edgar Allan Poe-Timur ve Öteki Şiirleri (Tamerland and Other Poems)

Poe'nun 14 yaşındayken yazdığı bu şiir kitabı, 2206 yılında Christies'de bir müzayedede 662 bin dolara alıcı bulmuştu. 50 kopyası olan, ancak günümüze 12 tanesinin kaldığı bilinen kitabın kopyalarından biri de 1986 yılında 225 bin dolara satılmıştı.

Nicolaus Copernicus- Gökcisimlerinin Dönüşleri Üzerine

Kopernik'in Dünya'nın Güneş etrafında döndüğünü söylediği ilk kitabının ilk baskısı, 2009 yılında 2.2 milyon dolara alıcı bulmuştu. Böylece, bir müzayedede satılan en yüksek fiyatlı kitap olma ünvanını kazanmıştı. Aynı müzayedede, Graham Bell'in icadının ardından yazılan ilk telefon defteri de 170.000 dolara satılmıştı.

Leonardo da Vinci- Yazılar

Leonarda Da Vinci'nin bu paha biçilemeyen el yazmalarını kim satın almıştır dersiniz? Microsoft'un kurucusu Bill Gates, 30.8 milyon vererek, 1508 yılında yazılmış olan kitabı satın almış, daha sonra kitabın dijital kopyalarını British Museum'da sergilemiştir. (Sabit Fikir/DDD)