Fuentes’in ölümünü Meksika Başkanı Felipe Calderon resmi Twitter hesabından "Sevgili dostum ve hayranı olduğum dünyaca ünlü Meksikalı yazar Carlos Fuentes’in ölümünden derin üzüntü duyuyorum" sözleriyle duyurdu.

 

Artemio Cruz’un Ölümü, Terra Nostra, Nora Diaz’lı Yıllar gibi birçok eserin yazarı Carlos Fuentes Meksikalı bir diplomatın oğlu olarak 1928’de Panama’da doğdu. 16 yaşında Meksika ’ya gelerek üniversite eğitimine başladı. Hayatı boyunca muhalif tavrını koruyan ve Meksika tarihini ve toplumsal yapısını büyülü sözlerle anlatan büyük romancı, İspanyol dilinin en büyük ödülü Cervantes de dahil birçok ödülün de sahibiydi. 2001 yılında Meksika Dil Akademisi’nin onur üyesi ilan edilmişti.

 

Modern Meksika romanının kurucusu kabul edilen Fuentes, hukuk ve ekonomi eğitimi öğrenimlerinin ardından babasının yolundan giderek diplomat oldu. İlk romanı En Şeffaf Bölge’yi 30 yaşındayken yazdı ama uluslararası üne dört yıl sonra yazdığı Meksika tarihini anlattığı romanı Artemio Cruz’un Ölümü’yle ulaştı. 24 roman, onlarca deneme ve tiyatro oyunları ve senaryoları bulunan Fuentes birkaç kez Nobel ödülüne aday gösterilmesine rağmen hiçbir zaman kazananlar listesinde yer alamadı.

 

İspanyol dilinin diğer güçlü kalemleri Nobel ödüllü yazarlar Gabriel Garcia Marquez ve Mario Vargas Llosa’nın yakın dostu olan Fuentes, Arjantinli N (Enye) dergisiyle yaptığı bir söyleşide "siz de onlar gibi Nobel almak istemez misiniz sorusunu şöyle yanıtlamıştı:

 

"Kimin hoşuna gitmez Nobel almak, ama ben çocuklara verilen Veracruz ödülünü bile alsam memnun olurum. Bazıları ödül almak için yazar. Ama ne Mario ne Gabriel ödül almak için yazar. Her ikisi de samimiyet ve içlerinden gelen dürtüyle yazarlar. Üstelik ne Kafka, ne Tolstoy, ne Proust hiçbirisi Nobel almadı. O halde niye şikayet edeyim ki?"

 

LLOSA KIZININ HESABINDAN DUYURDU

Perulu yazar Mario Vargas Llosa, kızı Morgana’nın twitter hesabından yayınladığı mesajda 50 yıllık dostu Carlos Fuentes’in ölümünden duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.

 

"Carlos Fuentes’in ölüm haberini almak bana çok acı veriyor. Onu elli senedir tanıyordum, bu süre içinde asla hiç eksilmeyen dostumdu" diyen Vargas Llosa, "Carlos Fuentes, çağımızın tüm büyük politik problemlerinin ve kültürel gerçeklerinin güzel dilli tanığı olan büyük bir eser bıraktı" diye devam etti.