Fotoğrafçı Servet Dilber, Türkiye’nin gündemine sadece ölüm haberleriyle gelen mevsimlik tarım işçilerinin yolculuğunu takip ederek işçilerin yaşam mücadelesini fotoğraf kitabına dönüştürdü.

"Bitmeyen Hasat" isimli kitap, Türkiye içinde nüfusları 3,5 milyona ulaşan, en az 6 ay evlerinden uzakta kendilerine ait olmayan topraklarda çalışarakgeçimlerini sağlayan mevsimlik tarım işçilerinin bitmeyen yolculuğuna tanıklık ediyor.

12 ŞEHİR, 23 İLÇE, 8 FARKLI ÜRÜN HASADI GÖRÜNTÜLENDİ

Fotoğrafçı Servet Dilber, fotoğraf kitabı için Hayata Destek Derneği’nin mevsimlik tarımda çocuk işçiliğini önlemek için sürdürdüğü “Bu İş Çocuk Oyuncagı Değil” projesi kapsamında saha araştırmalarına katıldı. 2014 yılı boyunca toplam 12 şehir, 23 ilçe ve 8 farklı ürün hasatını görüntüledi. Dilber, araştırma ekibinden bağımsız olarak takip ettiği 4 ailenin komşularıyla beraber yaşama/çalışma koşullarını da belgeledi.

Fotoğraflar, “Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil” kampanyası sırasında çekilse de sadece 400 bini aşkın çocuğun değil, mevsimlik tarımda çalışan aile bireylerinin tümünün yaşama ve çalışma şartlarını anlatıyor.

SERDAR KORUCU DA DİLBER'E EŞLİK ETTİ

Gazeteci Serdar Korucu’nun dönem dönem Dilber’e eşlik ettikten sonra mevsimlik tarım işçileri hakkındaki anlatıyı kaleme aldığı “Bitmeyen Hasat”ın önsözünü ise yazar Şebnem İşigüzel yazdı.

KİTAP İKİ DİLDE HAZIRLANDI

20x26 cm boyutunda 130 gr özel kağıda basılan kitap Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde hazırlandı. 160 sayfalık kitapta 75 fotoğraf bulunuyor.

SERVET DİLBER KİMDİR?

1975 doğumlu Servet Dilber, Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf bölümünde tamamladı. Gazete, dergi ve kitap projelerinde fotoğraf editörü olarak çalışan Dilber’in fotoğrafları Atlas, National Geographic Türkiye, Die Zeit, Le Monde, Financial Times ve The Guardian’ın da aralarında bulunduğu ulusal ve uluslararası dergi ve gazetelerde yayınlandı. Servet Dilber, kültür ve çevre konularında uzun süreli fotoğraf çalışmaları yapmaya devam ediyor. (Demokrat Haber)