Hrant Dink Vakfı’nın Olof Palme Merkezi’nin desteğiyle 2010 yılından bu yana sürdürdüğü “Sözlü Tarih Projesi”nin üçüncü aşaması olan “Ankaralı Ermeniler Konuşuyor” tamamlanarak kitap olarak yayınlandı.

Proje kapsamında gönüllü araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen 40 mülakatın 10′u hazırlanan kitapta yer aldı. Hrant Dink Vakfı Sözlü Tarih Projesi Koordinatörü Ferda Balancar tarafından derlenen kitaba diğer iki çalışmadan farklı olarak, Ankaralı Ermenilerin tarihiyle ilgili Raymond Kevorkian’ın giriş yazısıyla tarihsel boyut katılmış.

Projenin üçüncü aşamasında, ilk iki kitaba göre daha batıdaki bir il olan Ankara’nın seçilmesinin Ermenilerin Anadolu topraklarındaki geniş yayılımını göstermesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Ferda Balancar, “Diyarabakır’da Ermeniler ile konuşurken mülakat yapacak kişi bulmakta zorlanmadık. Aksine hedeflediğimizin iki katı kişiye ulaşmıştık. Fakat Ankara için hedeflediğimiz 40 kişilik mülakat listesine zorlanarak ulaştık. Ankaralı Ermeniler bürokrasinin getirdiği bir havayla temkinli davranmayı ve öne çıkmamayı tercih ediyorlar” dedi.

Ankaralı Ermeni cemaatinin dinsel açıdan da diğer Ermeni cemaatlerinden farklı bir örneklem oluşturduğunu ifade eden Balancar, Ankara’nın tarihsel olarak Katolikliğin Anadolu’daki merkez üssü olduğunu ve Ankara’daki Katolik Ermenilerin, Ortodoks Ermenilerden fazla olduğunu bunun da Mardin’deki kısa süren bir dönem dışında tek örnek olduğunu dile getirdi. Balancar, günümüzde Ankara’da yaşayan 300 civarındaki Ermeni’nin de yaklaşık 250′sinin Katolik olduğunu söyledi.

Projenin, ilk aşaması için 2010 yılında Türkiyeli Ermeniler konu alınarak, proje sonunda çalışmalar ‘Sessizliğin Sesi I – Türkiyeli Ermeniler Konuşuyor’ adıyla kitaplaştırılmıştı.

2011 yılında gerçekleştirilen ikinci aşamada ise Diyarbakırlı Ermeniler konu alınmış ve ‘Sessizliğin Sesi II – Diyarbakırlı Ermeniler Konuşuyor’ adıyla kitaplaştırılmıştı.

Projenin Ferda Balancar tarafından tanıtılan ve sunumu yapılan üçüncü aşamasında ise ‘Sessizliğin Sesi III – Ankaralı Ermeniler Konuşuyor’ isimli kitap yayınlandı. (Seyfi Genç / SAT-7 TÜRK)