Diyarbakır’da “Medeniyetler Beşiğinde Kitapların Işığında” sloganıyla, Şengal ve Kobani’deki direnişe adanan 1. Amed Kitap Fuarı açıldı. Fuar Sümerpark’taki Resepsiyon Salonu’nda yapılan açılışa Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, ilçe belediyeleri eş başkanları, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, sivil toplum örgütü temsilcileri, yayıncılar ve çok sayıda yazar katıldı.

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda Amed Sanat Galerisi ve kurulan büyük çadırlarda stant açan yayınevleri, kitaplarını okuyucuyla buluşturdu. 72 yayınevinin stant açtığı fuar kapsamında söyleşi, panel, imza günü, konser, çocuk etkinlikleri gibi 80’i aşkın etkinlik düzenlenecek. 17 Mayıs’a kadar sürecek fuar, 09.00-22.00 saatleri arasında açık olacak.


TÜYAP EKONOMİK KAYGILARINDAN DOLAYI DİYARBAKIR'A GELMEDİ

TZP-KURDİ temsilcisi Jehat Rojhelat, açılış konuşmasında fuara ilişkin bilgi verdi. Fuarı Kobani ve Şengal direnişine adadıklarını söyleyen Rojhelat, “Biz el ele verirsek gelecek bizimdir. Amed kenti sadece siyasi olarak bilinir; ancak burada yapılan kültürel çalışmalar ve paneller Türkiye’nin hiçbir yerinde yok” dedi.

Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Mehmet Yılmaz, geçen yıl TÜYAP’ın ekonomik nedenlerden dolayı fuarı açmaktan vazgeçtiğini anımsatarak, “Yayınevlerinin de fikirlerini alarak böylesi bir fuarı düzenleme ihtiyacı doğdu. Tüm dünya bilsin ki Kürtler, devrimcisiyle, aydınıyla, yazarıyla kendi organizasyonunu yapabilecek güce sahiptir” diye konuştu.


‘ORTADOĞU’YU KARANLIĞA SÜRÜKLEYENLERE KARŞI’

Kaybolmaya yüz tutmuş tüm dillere katkı sunulması gerektiğini kaydeden Gültan Kışanak ise konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kaybolan her dil, eksilen her kelime insanı da eksiltir. Tüm bunlar için daha çok okumaya ihtiyaç var. Hepimiz kendimize bir hedef belirleyerek, daha çok okumalıyız. Amed Kitap Fuarı’nı öyle bir hale getirmeliyiz ki, artık yayın evleri ‘bu kitabı Amed fuarına yetiştirmeliyim’ heyecanıyla üretmelidir.”

Bugün Ortadoğu’yu karanlığa sürüklemek isteyenlerin olduğunu anımsatan Kışanak, “Onlara inat bizler aydınlanma çağını yaşayarak, daha çok yazarak bunu boşa çıkartabiliriz. Bizler daha çok yazarak ve okuyarak, Ortadoğu’yu karanlığa sürükleyenlere karşı Rönesans’ı yaşamaya ve bunu güçlendirmeye hep birlikte kararlıyız” dedi. (Yannis Vasilis Yaylalı / Demokrat Haber Diyarbakır)