DBP'nin 6 ilde eş zamanlı gerçekleştirdiği Yerel Yönetimler Kadın Konferansı Diyarbakır'da Bağlar Belediyesi'nin konferans salonunda başladı.

Salona, "Toprağımızı, suyumuzu, enerjimi komünleştirelim demokratik özgür yaşamı inşa edelim" parkartı asıldı.

Konferansa Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, belediye eş başkanları, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hafize İpek, il ve ilçe eşbaşkanları, DÖKH bileşenleri katıldı.

Gültan Kışanak, konferansta yaptığı açılış konuşmasında; gerçekleştirilen konferans ile kadının iradesini, yaklaşımlarını halkın hizmetine nasıl sokacakları üzerinde tartışacaklarını ifade etti.

Kışanak, dünya genelinde Türkiye'de ve özellikle Ortadoğu'da yerel yönetimlerde kadının adından söz edilmediğini belirterek, "Bir hafta önce Dünya Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın toplantısında katıldım ve onlar tüzüklerine yüzde 20 kadın kotası koymuşlardı, bunu bile dolduramıyorlardı. Ben eş başkanlık sistemimizi anlattığımda şoka girdiler. Bu sistemi nasıl gerçekleştirdiğimizi merak ettiler. Dünya Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Kadın Komitesi bir toplantısını Diyarbakır'da yaparak eş başkanlık sistemini de yerinde görmek istiyor" dedi.

"Dünya genelinde kadınlar yerel yönetimlerden uzak tutuluyor" diyen Kışanak, yerel yönetimlerin daha demokratik işletmenin mümkün olmasından kaynaklı kadınların uzak tutulmak istendiğini vurguladı.

'EŞBAŞKANLIK ÖNEMLİ BİR ADIMDIR’           

Kadınların yerel yönetimlerde sembolik olarak görev almalarına olanak sağlandığının ancak önlerinin açılmadığını vurgulayan Kışanak, "Kendi sistemimizi örerken de önümüze engeller çıkarmaya çalıştılar. Kadınların bakış açısını, iradesini kentin hizmetine sokacak büyük adımlar attık, ancak bunu engellemeye çalıştılar. Egemenler bizim yaptıklarımıza engel oluyorsa yaptığımız işler doğrudur. Sistemi sarsacak, daha özgürlükçü adımlar egemenleri korkutuyor ve yasaklarla bunu engellemeye çalışıyorlar. Kadınların özgürlük mücadelesi için eş başkanlık önemli bir adımdı. Ama biliyorsunuz ki eşbaşkanlık ile ilgili çıkardığımız yönetmeliği her yerde mahkemeye taşıyorlar ve engellemeye çalışıyorlar" diye konuştu.

'DEMOKRATİK YAŞAMI NASIL İNŞA EDECEĞİMİZİ TARTIŞACAĞIZ’       

Egemen yaklaşımların kadını ikinci pozisyona ittiğini vurgulayan Kışanak, "Biz bugün erkek egemen zihniyeti sorgularken devlet sistemini de sorgulayacağız. Yerel yönetimler devletli sistemlere bir alternatiftir. Biz sosyal hizmetleri yardım olarak mı görüyoruz yoksa sosyal politikaların alanı olarak mı görüyoruz. Sosyal hizmetler kadınları da kısmi ihtiyaç grubu olarak ele alarak bir kez daha ikinci pozisyona itmiştir. Bizler demokratik yaşamın nasıl inşa edeceğimizi tartışacağız" dedi.