Yargıtay’dan cinsel taciz suçlarıyla ilgili önemli bir karar çıktı. Yargıtay, kadına yönelik cinsel tacizin kocasını ilgilendirmediğine, bu nedenle açılacak taciz davasında kocanın söz söylemeye hakkı olmadığına hükmetti.

Cinsel suçlarla ilgili tüm davalarda yol gösterecek olan Yargıtay kararı, “Eski TCK’da taciz suçu ‘genel ahlaka-iffeteaileye karşı” suç idi. Şimdi bu kişiye karşı suçtur” gerekçesine dayandırıldı. Yargıtay Başsavcılığı’nın “Cinsel tacizden iki eş de etkilenir, kadının vücudunda kocanın da hakkı var” itirazı da bu kararı değiştirmeye yetmedi.

Yargıyı yaklaşık yedi yıldır uğraştıran dava, 2006 yılında Eşme’de evli bir kadının komşusu tarafından yapılan el işaretleriyle, telefonda görüşme çağrısı yapılarak tacize uğradığı yolundaki şikâyeti üzerine gelişti. Kadının şikâyeti üzerine komşu erkeğe Ceza Mahkemesi’nde cinsel taciz davası açıldı.

“KOCA DA ETKİLENİR”

Tacize uğrayan kadının kocası da davaya müdahil olarak katılmak istedi. Mahkeme, “Olaydan koca da etkilenmiştir” diyerek kocanın davaya katılmasına izin verdi. Sanık erkek, taciz suçundan beraat etse de davada asıl olarak eşine yapılan tacizden kocanın etkilenip etkilenmediği tartışıldı. Koca, beraat kararını temyiz etti.

Yargıtay 14. Ceza Dairesi beraatı onayladı ancak tacizden kocanın da etkilendiğini bildiren mahkemenin kararını müdahillik yönünden bozdu. “Koca, eşinin taciz davasına müdahale edemez” dedi.

BAŞSAVCILIK İSYANDA

Yargıtay 14. Ceza Dairesi’nin bu kararına büyük eleştiri Yargıtay Başsavcılığı’ndan geldi. Başsavcılık, mahkeme kararını bozan Ceza Dairesi kararının kaldırılması için Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na (YCGK) şu gerekçelerle itirazda bulundu:

“Eşlerin birbirlerinin vücutları üzerinde evlilik hukukundan kaynaklı doğal hakları vardır. Evlilik düzeni ve birliği içerisinde eşlerin birine yönelik her türlü saldırıdan her ikisinin de maddi manevi zarar gördüklerinin kabul edilmesi evlilik kurumunun doğal sonucudur. Kocanın mağdur sıfatıyla davaya katılmasının engellenmesi hak ve adalet duygusunu zedeleyeceği gibi mağduriyetlerin daha da artmasına neden olur. Buna yönelik her türlü, özellikle de cinsel amaç taşıyan saldırılardan dolayı da zarar görmedikleri kabul edilemez. Ancak Başsavcılığın itirazı Yargıtay’ın en üst kurulu olan Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda (YCGK) kabul görmedi.

TACİZ KİŞİYE KARŞI BİR SUÇTUR

Kurul, Başsavcılığın itirazını reddetti ve kocanın, eşine taciz davasına katılmasına izin veren mahkemenin direnme kararını ortadan kaldırdı. YCGK, böylece cinsel tacizin artık yalnızca kişiye karşı bir suç olduğunu, dolayısıyla kocayı ilgilendirmediğini belirten 14. Ceza Dairesi’nin kararına destek vermiş oldu. Bu karar, cinsel suçlar yönünden tüm mahkemeleri bağlayıcı nitelik taşıyor. (Taraf)