Son 5 yılda 819 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken BDP Kadın Meclisleri, kadına yönelik cinsel ve fiziksel şiddete karşı eylem yapmayı planlıyor...

Güler Yılmaz'ın Taraf'taki haberine göre BDP, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla 25 Kasım’da “şiddetsiz bir dünya için isyandayız” sloganıyla eylem yapacak. BDP Kadın Meclisleri tarafından yapılan açıklamada 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün önemine değinildi.

Açıklamada, “2013 yılı kadına yönelik her türlü cinsel ve fiziksel şiddetin, çocuk istismarlarının korkunç boyutlara ulaştığı, bunların cezasız kaldığı ve devlet eliyle desteklendiği yıl olmuştur” denildi.

Kadına yönelik şiddete karşı mücadele edilmesi gerektinin altı çizilen açıklamada, “25 Kasım başta toplumsal cinsiyet eşitsizliği olmak üzere her türlü eşitsizliğe, ayrımcılığa, ataerkil şiddete, savaşa, ırkçılığa, milliyetçiliğe, inkar ve asimilasyona karşı; biz kadınların “Şiddetsiz Bir Dünya İçin İsyandayız” diye haykıracağımız gün olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamasında son beş yılda, resmi rakamlara göre, 819 kadının öldürüldüğüne dikkat çekildi:

“2009’da 109, 2010’da 180, 2011’de 121, 2012’de 210 ve 2013’ün sadece ilk 10 ayında 192 kadın katledilmiştir. Bu rakamlar sadece adli mercilere yansımış olanlardır. Oysa gerçek rakamların çok daha korkunç olduğunu biliyoruz. Adalet Bakanlığı’nın 2010 verilerine göre kadına yönelik şiddet yüzde bin 400 artmıştır. Günde ortalama 5 kadının katledildiği, bir o kadarının da taciz ve tecavüze maruz kaldığı bir durumda şiddet kelimesi vasfını yitirmektedir. Kadın cinsine ve kimliğine yönelik bir savaş durumunun olduğu açığa çıkmaktadır.

Kadın cinayetleri ceza hukukunda “adam öldürmek” olarak geçiyor ve söz konusu kadınlar olunca katiller tahrik indiriminden yararlandırılıyor. Oysa kadınlar kadın oldukları, kadın cinsinden dolayı katledilmektedir.”