Beş yılda bir gerçekleşen ve dünyanın dört bir yanından kadınların katıldığı "Dünya Kadın Yürüyüşü"nün startı bu yıl Rojava Devrimi ve Kürt kadın mücadelesi ile dayanışma amacıyla Nusaybin’de verildi. Yürüyüşe katılan Yunanistan iktidar partisi Syriza Milletvekili Afroditi Stampouli ile Fransa’dan DKY Avrupa Sekreteri Thérésé Matinelli, Kürt kadın mücadelesinin önemi ve çözüm süreci konularında düşüncelerini anlattı.

“ORTAK MÜCADELE İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Syriza Milletvekili Afroditi Stampoul: 

"Ben de öncelikli olarak feminist kadın kimliğim ile bu yürüyüşe katıldım. Parlamenter kimliğim bu yürüyüş için ikinci planda.Yürüyüşün, YPJ’li kadınların anlamlı bir mücadele verdikleri Rojava sınırında olması bizim açımızdan ayrı bir anlam taşıyor.

"Tüm dünya kadınlarının ortak mücadelede bir araya gelmesi için çalıştık. Bu yılki yürüyüş, Kürdistan kadınları ile daha fazla ortaklık etmemize büyük katkı sunacak.

"Kürt kadınları barbarlığa ve fundemantalizme karşı çok anlamlı bir mücadele yürüttü. Ortadoğu’da gericiliğe karşı mücadeleye Kürt kadınları öncülük ediyor. Bu mücadele bizim mücadelemizi de doğrudan etkiliyor ve katkı sunuyor. YPJ savaşçılarının Rojava ve son olarak da Kobane özelinde ortaya koyduğu direniş bahsettiğimiz barbarlığa ve gericiliğe karşı mücadelenin en somut örneğidir.

"Rojava’da savaşan kadınlar, tüm dünya kadınları için savaştığı ve bu bizi çok etkiledi.

"Yunanistan’da Rojava ve genel olarak Kürt kadınlarının direnişi ile dayanışma amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar devlet veya parti desteği ile değil tamamen Yunan halkı ve kadınlarının çabaları ile gerçekleşiyor.

"Yapılan açıklamalar, Türkiye’deki barış sürecinin belli bir aşamaya geldiğini gösteriyor. Bu adımlar devam etmeli. Barış için herkes üzerine düşeni yapmalı. Sorunların barış içerisinde çözülmesi için herkes mücadeleye dahil olmalı."

“KÜRT KADINLARI ÖRNEK OLUŞTURUYOR”

DKY Avrupa sekreteri Marie Thérésé Matinelli:

"Yürüyüş, Kürt kadınları ile dayanışma ve ortaklaşma konusunda önemli bir adım. Kürt kadını dünya kadınlarına mücadelesi ve direnişi ile örnek oluşturuyor. Kürt kadınlarının mücadelesi dünya kadınlarının yürüttüğü mücadelenin temel bir parçasıdır.

"Yürüyüşü Kürdistan’da başlatma kararını Rojava devrimi ve Kürt kadınlarının mücadelesini sahiplenme ve bu mücadelenin bir parçası olduğumuzu gösterme amacıyla aldık. Kobane’de kazanılan zaferin dünya kadın hareketleri üzerinde etkileri olduğu ve bundan sonra da olacak.

"Bu askeri zaferin Kobane ve Rojava’da özerkliğin ekonomik ve sosyal boyutlarda geliştirilmesi konusunda tamamlayıcı olması gerekiyor. Genelde kadınların ikinci planda ve erkeklere tabi oldukları düşünülüyor. Bu düşüncenin aşılması içinde Kobane zaferi ön açıcı oldu diye düşünüyorum.

"Bizler savaşın olmadığı bir ülkeden geliyoruz ama burada savaşan Kürt kadınlarına her konuda destek olacağımızı belirtiyoruz."

ANF'den derlenmiştir