Suriye’deki çatışmalardan kaçarak Hatay ve Ceylanpınar’a sığınan binlerce kadın ve çocuk, insan tacirlerinin tehdidi altında. Bugün açıklanan iki raporda, kamplarda kalan genç kadınların para karşılığı, yaşça kendilerinden büyük erkeklere satıldığı iddia edildi.

GENÇ KADINLAR PARA KARŞILIĞI SATILIYOR İDDİASI

Savaş yine en çok kadınları vuruyor. Suriye’den kaçan ve Urfa Ceylanpınar’da bulunan kamplarda kalan genç kadınların para karşılığı yaşça kendilerinden büyük olan erkeklere satıldığı iddia edildi. Taciz ise yine gündemde. 13-14 yaşında kız çocuğu olan aileler kampları güvenli bulmadıkları için ev tutuyor ve 20-21 kişi bir odada yaşamaya razı oluyor.

50 KADINLA GÖRÜŞÜLDÜ

Evrensel gazetesinin haberine göre, Gökkuşağı Kadın Derneği'nin çağrısıyla sığınmacıların yaşadıklarını dinlemek, görmek için 16 Şubatta Urfa Ceylanpınar’a giden kadınlar bugün İHD İstanbul Şubesinde basın açıklaması yaptı.

Kadınlar adına basın metnini okuyan Nilgün Yurdalan, kamplara girmek için izin alamadıklarını ancak çadır kentlerden sonra evlerde yaşamaya başlayan 50 kadınla görüştüklerini söyledi. Savaştan en çok kadınların ve çocukların etkilendiğini kaydeden Yurdalan, “Duyduklarımız savaşta kadınların neler yaşadıklarını bir kez daha ortaya koyuyordu. Savaş Serêkaniyê’de (Resulayn) sürerken sınırın bu tarafında yakıcı etkileri sürüyordu. Öldürülmemek için göç etmek zorunda kalmaları, bakım emeği, yoksullukla baş etmek sığınmacı kadınların yükünü daha da arttırmıştır” dedi.

'GENÇ KIZLARA PARA TEKLİF EDİLİYOR'

Türkiye’ye sığınan kadınların ve çocukların zor şartlarda altında olduklarını dile getiren Yurdalan, mahallelerde kalan kadın, çocuk ve yaşlı sayısının 4 bin 500 olduğunu belirterek, bu nüfusun ağırlı olarak Kürtlerden oluştuğunu söyledi. Akrabaların yanında kalmanın onlara güven verdiğine dikkat çeken Yurdalan, “Çünkü kamplarda yaşlı erkeklerin, orada kalan ailelerin çaresizliği nedeniyle genç kızlara ‘evlenme’ karşılığı olarak para teklif ettiklerini, tuvaletlere gidip gelirken taciz edildiklerini anlatıyor kadınlar” dedi. Ermeni bir genç kadının annesi yanında tecavüze uğradığının iddia edildiğini söyleyen Yurdalan, bu iddianın anlatılanların haklılığını gösterdiğini belirtti. Kadınların ‘Türkiyeli Kadınlar birleşsin, yürüyüşler yapsınlar, savaş bitsin dediğini’ kaydeden Yurdalan, kadınların evlerine dönmek istediğini dile getirdi.

Ceylanpınar’a giden heyette Barış İçin Kadın Girişimi, İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Sosyalist Feminist Kolektif, Sosyalist Kadın Meclisleri, Sınır Tanımayan Kadınlar, ve DİSK Komisyonu bulunuyor.