İçişleri Bakanlığı'nın son üç yılda 20 kadının devlet koruması altında öldürüldüğü açıklaması, “Çağrı Üzerine Koruma” uygulamasının, kadınları erkek şiddetinden korumada yetersiz kaldığını ortaya koydu.

Şiddet gördükleri gerekçesiyle, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında haklarında “geçici koruma tedbiri” verilen kadınların, “Çağrı Üzerine Koruma” usulüyle korunduklarını belirten İçişleri Bakanlığı, 2015 ile 2017 yılları arasında, 20 kadının ani gelişen olaylar sebebiyle polise çağrıda bulunamadan erkek şiddeti nedeniyle öldürüldüğünü açıkladı.

GÜNDE 15 KADIN ÖLÜM TEHLİKESİNDE 

BirGünde yer alan habere göre, İçişleri Bakanlığı’nın, CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin Bilgi Edinme Hakkı kapsamında yaptığı başvuruya verdiği yanıtlara göre, 2016’da günde 358 kadın, şiddet gördüğü gerekçesiyle, kolluk kuvvetlerine başvurdu ve toplamda 41 bin 955 kadın hakkında “geçici koruma altına alma” kararı verildi. Bu rakamlar Türkiye’de, günde 115, her bir saatte ise 5 kadının ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

KİŞİ BAŞI 637 LİRA YARDIM 

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında, şiddet gören kadınlara yapılan geçici maddi yardımlara ilişkin 5 yıllık verileri açıklayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da, Koruyucu Tedbir Kararı doğrultusunda 795 şiddet mağduruna son 5 yılda toplam 506 bin 138 lira geçici maddi yardım yapıldığını paylaştı. Açıklanan rakamlar, kişi başına yaklaşık 637 lira yardım sağlandığını ortaya koydu.

Çocuklar da şiddet mağduru

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çocuk sahibi şiddet mağdurunun çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere 2012 ile 2016 yılları arasında toplam 243 kreş tedbir kararı alındığı bilgisini de paylaştı. Bakanlık ayrıca 2013 ile 2016 yılları arasında annesiyle birlikte Kadın Konuk Evlerinde kalan 14 bin 220 çocuğun kreş ve çocuk kulübü imkânından yararlandığını da açıkladı.

***

ERKEK ÖLDÜRÜYOR, YARGI KORUYOR 

İktidarın kadına yönelik erkek şiddetini önleyici adımlar atmaması ve yargının ise cinayetleri meşrulaştıran kararlara imza atması nedeniyle, kadın cinayetleri 2016 yılında da artarak devam etti. 2016 yılında yerel ve ulusal medyaya yansıyan haberlere göre, 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 2017’nin ilk iki ayındaki verilere göre de, Ocak ayında 37, şubat ayında ise 30 kadın yine erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti.