ABD’li Sarai Sierra’nın, katil zanlısı Ziya Tasalı’nın yargılanmasına bugün başlandı. Tutuklu sanık Tasalı, "Üzerinde kısa bir atlet vardı, yani yarı çıplak gibiydi. Yanına yaklaşıp kendisini öpmek istedim. Ona ölmeden önce tecavüz etmiş değilim" dedi. Mahkeme, tutuklu sanık Ziya Tasalı’nın Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Gözlem İhtisas Dairesi’ne sevk edilip yeteri kadar gözleme tabi tutulmasına ve suç tarihi itibariyle herhangi bir akıl hastalığı ve zayıflığı bulunup bulunmadığına dair kesin rapor alınıp gönderilmesine hükmetti.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmaya hakkında "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "nitelikli cinsel saldırı" ve "kişinin ölmesinden yararlanarak hırsızlık" suçlarından da 19 yıla kadar hapis cezası talep edilen tutuklu sanık Ziya Tasalı ve taraf avukatları katıldı.

Sarai Sierra’nın annesi adına avukat Ceren Şarman duruşmaya katıldı ve vekaletname sundu. Duruşmada Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına avukat Gökçesu Özgül ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına avukat Nur Yılmazlar da katılma talebinde bulundular. Mahkeme Başkanı Tevfik Güngören, Ceren Şarman’ın Sarai Sierra’nın annesi Bexiada Jimenez’in maktule olan yakınlığını gösterir evrakların ve Jimenez tarafından vekil tayin edildiğine dair vekaletnamenin orjinalinin ibraz edilmesini istedi.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI’NIN TALEBİ KABUL EDİLDİ

Mahkeme heyeti, duruşmada Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına avukat Gökçesu Özgül’ün davaya katılma talebini suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle reddederken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Nur Yılmazlar’ın ise davaya müdahillik talebini 6284 sayılı Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun dikkate alınarak suçtan zarar görmesi ihtimali nedeniyle davaya katılma talebini kabul etti.

"İTTİM YERE DÜŞTÜ"

Mahkeme Başkanı tutuklu sanık Ziya Tasalı’yı savunmasını almak için kürsüye çağırdı. Kimlik tespiti yapılan Tasalı, sabit bir ikametgahı olmadığını İstanbul’da sokaklarda kağıt toplayarak geçimini sağladığını ifade etti. Başkan Güngören sanık Tasalı’ya suçlamayı hatırlatarak Sierra’yı ilişkiye girmeyi reddettiği için öldürdüğü yönündeki iddia için ne diyeceğini sordu. Tasalı, "Ben suçu işlediğimi kabul ediyorum ama iddia edildiği şekilde işlemiş değilim. Surların dibinde oturuyordum, tiner çekmiştim kafam iyiydi. Saat 12.00 civarında maktülü tren rayları üzerinde gezinirken gördüm. Neredeyse yanıma 1 metre kadar yaklaştı beni görmemişti. Üzerinde kısa bir atlet vardı, yani yarı çıplak gibiydi. Yanına yaklaşıp kendisini öpmek istedim. Ancak o durumu anlayınca iki kaşımın arasına elindeki telefonla vurdu. Onu ittim yere düştü. Düşünce kaldırmak istedim ama o bana elindeki taş parçasıyla tekrar vurdu" dedi.

"KARŞI KOYUP VURUNCA OLAY MEYDANA GELDİ”

Sierra’nın kendisine vurması üzerine onu bacaklarından tutup sürekli kaldığı surların dibine çekmeye çalıştığını ifade eden Tasalı, şunları söyledi: "Çekerken onunla tartıştım. O benim dilimi bilmiyordu. Ben ona işaretle bana vurduğu yerleri gösterip, vurup suratımı kanattığını anlatmaya çalıştım. Ben maktulü bana vurmasın, diye bileklerinden tuttum ama o cinsel organıma tekme attı. Daha sonra ben pantolonumu çıkarmaya çalıştım. O sırada üzerimdeki kuru sıkı tabanca yere düştü. Ben yere düşen silahı almaya çalışırken kendi pantolonunu aşağı indirip çıkarmıştı. Ancak o arada yerden aldığı taşla yeniden suratıma vurdu. Onun bu son darbesi üzerine kendimi tamamen kaybettim. Yerde tesadüfen bulduğum taş parçasıyla maktule vurdum. Neresine vurduğumu hatırlamıyorum. Olay bundan ibarettir."

Mahkeme Başkanı Güngören sanık Tasalı’ya adli tıp raporlarında maktulün eşyalarında ve üzerinde sperm kalıntıları olduğu yönündeki raporu hatırlatması üzerine sanık Tasalı, "Ona ölmeden önce tecavüz etmiş değilim. Olay yerinde boşalmış olabilirim ve menim onun giysilerine bulaşmış olabilir. Ben sadece öpmek istedim ancak karşı koyup vurunca olay meydana geldi" yanıtını verdi.

AKLİ DENGESİNİN YERİNDE OLUP OLMADIĞI TESPİT EDİLECEK

Sanığın avukatlarından Merve Gürkan, "Müvekkilimin amacı maktule tecavüz etmek değildir. Tecavüze karşı geldiği için onu öldürmüş de değildir. İleride ayrıca savunma yapacağız" dedi. Diğer avukatı Sinan Şamil Küçükoğlu ise "Müvekkilim suç tarihi itibariyle halen işlediği suçun anlam ve sonuçlarını kavrayabilecek yeterlilikte değildir. Bu nedenle akıl sağlığının yerinde olup olmadığı konusunda yetkin bir kurumdan rapor alınmasını talep ediyorum" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Nur Yılmazlar ise, "Sanığın huzurdaki savunmasını kabul etmiyoruz. Sanık maktulü cinsel birleşme talebini kabul etmediği için öldürmüştür. Cinsel saldırı isteği olmasa maktulü öpüp bulunduğu yere dönmesi gerekirdi. Ancak onu yakalayıp öldürdüğü yere götürme ve götürdüğü yerde cinsel saldırı amacını taşımaktadır" ifadesini kullandı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Ziya Tasalı’nın Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Gözlem İhtisas Dairesi’ne sevk edilip yeteri kadar gözleme tabi tutulmasına ve suç tarihi itibariyle herhangi bir akıl hastalığı ve zayıflığı bulunup bulunmadığına dair kesin rapor alınıp gönderilmesine hükmetti. Tutuklu sanık Ziya Tasalı’nın bu halinin devamına karar veren heyet duruşmayı erteledi. (Hürriyet)

YORUMLAR

Duruşma sonrası Sierra'nın annesi Bexiada Jimenez'in avukatı Ceren Şarman gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davaya müdahil olarak katılma taleplerinin olduğunu belirten Şarman, bu talebin vekaletnamenin orjinalinin sunulmasından sonra kabul edileceğini söyledi.

Şarman “Bu aşamada talebimiz reddedildi. Bir sonraki duruşmada vekaletnamenin aslını sunduktan sonra talebimiz kabul edilecek. Ve duruşmada ailenin gönderdiği mektuplar okunacak” diye konuştu.

Sanık Ziya Tasalı'nın önceki ifadelerine benzer ifadeler verdiğini söyleyen Şarman “Sanık soğukkanlıydı ve daha önceki ifadelerine benzer ifadeler verdi. Suçunu ikrar etti. Mahkeme bugün katılma taleplerini değerlendirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın katılma talebi vardı. O kabul edildi. Bizim talebimiz ise bir sonraki celse kabul edilecek. Ayrıca sanık akli dengesinin yerinde olup olmadığının öğrenilmesi için Adli Tıp'a sevk edildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi" şeklinde konuştu.

Ailenin sanığı affettiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Şarman “Aile mektubunda sanığı öncelikle dini inançları doğrultusunda bağışladığını ifade etmişti. Fakat bu bağışlama sanığı affettikleri ve şikayetlerini geri aldığı anlamına kesinlikle gelmemektedir. Ailenin şikayeti halen devam etmektedir ve davaya katılacaklardır" diye yanıt verdi. Şarman, Sierra'nın ailesiyle henüz konuşmadığını da söyledi.

"GÜNDE ORTALAMA 5 KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR MAALESEF"

Duruşmaya müdahillik talebinde bulunan ancak bu talepleri reddedilen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu hukuk sorumlusu Gökçesu Özgül ise “Biz dernek olarak müdahillik talebinde bulunduk. İzmir'den toplam 5 davaya katılım talebimizin kabulü söz konusu ama hakim bu duruşmada kabul etmedi. Bu davalara katılmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye'de günde ortalama 5 kadın öldürülüyor maalesef. Bu sayılar bu kadar fazlayken bu cinayetlerin önüne başka türlü geçemeyeceğiz. Hukuk ve yargı sistemi kadın cinayetlerinin toplumsal bir sorun olduğunu adli bir mesele olmaktan çıkmış olduğunu ve bu konuyla ilgilenen bütün kadın örgütlerinin bu konuya katkı sağlamalarının gerekliliğini demokrasi açısından da bu toplumsal sorunun giderilmesi açısından da kabul etmek zorundadırlar. Ama erkek egemen yargı bu şekilde devam ettiği sürece bize engel olduğu sürece bizde yeterince kaktı sağlayamıyor olacağız. Daha dün BDP'li kadın arkadaşımız öldürüldü. Artık bu sorun örgütlü kadınlara da yansımışken yargı bizim önümüzde engel teşkil etmemelidir. CMK'da gerekli değişikliğin yapılması gerektiğine inanıyorum. Aile bakanlığı bu davalara müdahil olabiliyorken bizim de müdahil olmamız gerekiyor çünkü suçtan zara görüyoruz" şeklinde konuştu.

Özgül, "Ben sanığın hiç pişman olduğuna dair bir şey gözlemlemedim. O gayet yaptığının farkında. Akli dengesinin de yerinde olmadığını gözlemlerim kadar düşünmüyorum doğrusu. Ne yaptığının da bilincinde. Biraz Sierra'ya da suç yüklemek açısından onun eylemlerine karşı “O bana vurdu. Ben o yüzden ittim. O'nun başına o yüzden vurdum “ söylemleri var. Bunların da bilinçli olduğunu düşünüyorum. “İlk hareket ondan geldi. Ben onun için onu öldürmek zorunda kaldım" demeye yol açan bir şeye girmiş durumda. Akli dengesinin yerinde olmadığını düşünmüyorum doğrusu" ifadesini kullandı.