Roboskili kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla Roboski Der önünde basın açıklaması düzenleyerek kadınlara mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

”Jin jiyan azadi (Kadın yaşam özgürlük)” ve ”kadına uzanan eler kırılsın” sloganları atıldı. Uludere Belediye Eş başkanı Zeynep Üren de bir konuşma yaptı.

Konuşmasının başlangıcında Dominik Cumhuriyeti’nin son 30 yılına damgasını vuran Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele yürüten Mirabel kardeşlerin kısa yaşam hikayesine değindi. Zeynep Üren ”Diktatörlüğe karşı mücadele veren her kadın gibi Mirabel kardeşler de önce yıllarca hapishane cezalandırılmasına maruz kalmış, 1960 yılının 25 kasımında  diktatörlüğün kara yüzleri tarafından arabalarının önü kesilerek araçlarından indirilerek tecavüz edilmiş ve daha sonra katledilmişlerdir. Bu yüzden 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü ilan edilmiştir” dedi.



Zeynep Üren konuşmasını, 10 Ağustos 2015 Tarihinde Varto’da öldürüldükten sonra cenazesi çıplak olarak teşhir edilen Kader Kevser Eltürk’ü (Ekin Van) kastederek “Görüyoruz ki AKP zihniyeti de Dominik cumhuriyeti diktatörünün Mirabel kardeşlere yaptığının bir benzerini yapmaktan çekinmemiştir. Ekin Van’ın çıplak bedeni bilerek kamuoyuna teşhir edilmiştir. AKP hükümetinin kadınlara karşı çok ayrı politikaları var. Onlara göre kadının evinin dışında bir yaşamı olamaz. Ekin Van’a yapılanları asla unutmayacağız” dedi. (Berivan Encü)