İstanbul Feminist Kolektif’ten 50 kişilik bir grup, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi önünde eylem yaptı. Kadınlar Başbakan’ın “Sezaryen doğuma karşıyım” ve “Kürtaj cinayettir, her kürtaj bir Uludere’dir” sözlerini protesto etti.

 

"Kürtaj hakkından Başbakana Ne?" yazılı pankart açan kadınlar, "Kürtaj değil, Uludere cinayettir", "Rahmimiz bizim, Sezaryen de oluruz, kürtaj da", "Her gün 5 kadın ölüyor sen bununla ilgilen", "Kürtaj benim seçimimim, cinayet erkeğin yöntemi", "Kadın düşmanı başbakan istifa" yazılı dövizler taşıdı.

 

“Tayyip elini bedenimden çek”, “Kürtaj hakkımız, cinayet değil”, “Bedenim benimdir Tayyib’in değil” sloganları atan kadınlar bir basın açıklaması yaptı. Kadınlar adına açıklama yapan Güneş Engin, “Bedenimiz, kürtaj hakkımız Başbakan’ın meselesi değildir. Kadınların kürtaj hakkını tartıştırmıyoruz. En az 3 çocuk diyorsunuz, hızınızı alamadınız 5 dediniz. O da yetmiyor faillerini bile bile gizlediğiniz bir devlet cinayeti olan Uludere ile kürtajı eşitliyorsunuz” dedi.

 

‘HAMİLE KADIN ANNE DEĞİLDİR’

Kadınların bedenlerinin erkek denetiminden çıkması için mücadele ederken devletin ve erkeklerin kadın bedeni üzerinde karar verme hakkı göremeyeceğini ifade eden Engin, “Kadın bedenini devlet meselesi haline getirip istediğiniz gibi konuşamazsınız” dedi. Engin, hamile kadının anne, fetüsün ise çocuk olmadığını dile getirerek, “Kürtaj temel hakkımızdır. Sezaryen bir doğum yöntemidir” diye konuştu. Erkeklere yönelik doğum kontrol yöntemlerinin çeşitlendirilmesinin önemine vurgu yapan Engin, kadınların hükümetin sağlık reformları nedeniyle doğum kontrol yöntemlerine ulaşamadığını da belirtti. Engin “Başbakan hem Roboski cinayetinden hem de sistematik kadın cinayetlerinden sorumludur, bedenlerimizden değil” diyerek Başbakan’a “Başbakan elini bedenimden çek” diye seslendi. Kadınlar açıklamanın ardından bir süre yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Oturma eyleminin ardından protesto sona erdi. Kadınlara BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de destek verdi. (F5haber / Rojnet)