Kocaeli'de iki genç kadın gece sokakta yürürken tacize maruz kaldı. Hemen 155 polisi arayan kadınlar, "Sizin bu saatte ne işiniz var" yanıtını aldı.

Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Sezen Aksu (23) ile ev arkadaşı Özlem Karataş (22), dün gece saat 02.00 civarında arkadaşlarından evlerine dönmek üzere yola çıktı. Bayındırlık bölgesinde peşlerine takılan bir araçtaki iki erkek, genç kadınları taciz etti. Camdan el sallayan erkekler, aracı biraz ileride durdururken, Aksu ve Karataş karşı kaldırıma geçti.

Ancak araç bu kez geri geri gelmeye başladı. Bunun üzerine korkuları artan kadınlar, "155 polis imdat"ı aradı. Sezen Aksu, polise mevkilerini bildirerek, bir aracın kendilerini taciz ettiğini söyledi. Telefonun diğer ucundaki polis memurunun ilk söylediği şey, "Sizin bu saatte sokakta ne işiniz var?" oldu. Bu sözlere sinirlenen Aksu, "Bu ne demek, sizin bunu mu söylemeniz gerekiyor" yanıtını verdi. Polis ise "Ne deyim, bu saatte burada bir sürü it kopuk var, sizin için tehlikeli" diye kendisini savundu.

Araçtaki tacizciler kadınların polisle konuştuğunu duyunca hızla uzaklaşırken, Aksu aracın uzaklaştığını polise söyledi. Ardından telefon bir anda kesildi.

Olaya ilişkin konuşan Sezen Aksu, "Ekip otosu göndermek yerine bana akıl verdi" diyerek polise tepkisini dile getirdi. Aksu, "Aslında bana bunu söyleyeceklerini biliyordum, telefonda olmasa bile şubeye gittiğimizde söyleyecekti. Yine de aradık, çünkü gerçekten çok korkmuştuk. Akıl istesem babamı arardım, o da aynı şeyi söylerdi" dedi.

Saat kaç olursa olsun kadınların sokağa çıkabileceğinin altını çizen Aksu, "Bu saatte dışarı çıkarsan bunları yaşarsın. Güya beni korumakla yükümlüler. Geceleri kadınların sokağa çıkması yasakmış gibi, bütün sokaklar erkeklere tahsis edilmiş gibi.. Tacizde bulunan erkekler değil o saatte dışarı çıkan kadınlar suçlanıyor. Yaşadığım olaydan çok polisin tavrı sinirlerimi bozdu" diye konuştu. 

(etha)