Hala Tanığız Platformu, düzenlediği basın toplantısında, hakkındaki beraat kararının bozulmasının ardından 9 Şubat'ta yeniden hakim karşısına çıkacak olan Pınar Selek için adalet istedi. Yazar Vedat Türkali, toplantıda, "Haklıyız tabi ki. Bu dünya ve ülke bizlerin çabalarıyla kurtulacak. O kurtuluş herkes için olacak. O günleri ben göreceğim, siz de göreceksiniz" dedi.

İSTANBUL- Hala Tanığız Platformu, Mısır Çarşısı'ndaki patlama sebebiyle hakkında müebbet hapis cezası istenen Pınar Selek'e adalet istemek için toplandı. Cezayir Restorant'ta yapılan toplantıya, yazar Vedat Türkali, Lale Mansur, Derya Alabora, Özcan Alper, Gülten Kaya, Ece Temelkuran, Yıldırım Türker, Yeşim Büber, Oral Çalışlar, Murat Çelikhan, Necmiye Alpay gibi birçok sanatçı, aydın ve gazeteci katıldı.

'DERİN DEĞİL BATAKLIK DEVLET'

İlerleyen yaşına ve hastalığına rağmen Pınar Selek'i yalnız bırakmayan yazar Vedat Türkali, hastalığı sebebiyle böyle toplantılara katılmadığını ancak çok gerektiğini düşündüğü durumlarda katıldığını söyledi.

Davanın çirkinleştikçe çirkinleşen bir dava olduğunu söyleyen Türkali, "Bir yanıyla da kızımız için yücelten tarihi bir dava haline geldi" dedi.

Siyasetçi ve hukukçu olmadığını söyleyen usta yazar, "Ne diyorlar, derin devlet. Hayır efendim bu ülkede devlet bataklığı var. Ayağınızı kaptırmayın" diye konuştu.

'UMUTLUYUZ BİZİ UMUDUMUZ YAŞATIYOR'

Türkali, şöyle devam etti: "Ama biz yine de umutluyuz, bizi umudumuz yaşatıyor. Paul Eluard'ın bir dizesi var; 'Hiçbir zaman tam karanlık değildir gece.' Çok sık tekrarlamam, en zor zamanlarımda söylemişimdir. 1951'de tutuklandığımda Harbiye'ye attılar, duvarlar tahtadandı oraya kalemle Tevfik Fikret'in dizelerini yazmıştım; 'Zulmün topu var, güllesi var karası varsa/ Hakkında bükülmez ve kolu dönmez yüzü vardır/ Göz yumma güneşten ne kadar burnu kanarsa/ Sönmez ebedi her gecenin gündüzü var.' Biz bu gündüzün peşindeyiz. Haklıyız tabi ki. Bu dünya ve ülke bizlerin çabalarıyla kurtulacak. O kurtuluş herkes için olacak. O günleri ben göreceğim, siz de göreceksiniz."

NİHAİ BERAAT İÇİN

Platform adına açıklama yapan oyuncu Derya Alabora, sosyolog-yazar Pınar Selek adına adaleti savunmaya ve konuya sahip çıkmaya çağırdı.

"Neden Pınar Selek?" sorusunun cevabının onun kimliğinde, kişiliğinde, yaşamında saklı olduğunu söyleyen Alabora, "Mısır Çarşısı'nda patlatılan sözde bomba değil, tabu konulara attığı söz eylem, bilinç ve vicdan bombalarıdır, dosyasındaki aleyhte deliller. Bu yüzden onu bu denli yok etmek istediler" dedi.

Türkiye'nin Dreyfus davası olamaya aday olan davada, bütün aksi çabalara rağmen Selek'in iki kez beraat ettiğini belirten Alabora, "Şimdi bir kez daha hep birlikte nihai beraatı bekliyoruz" dedi.

13 yıldır Pınar Selek'in avukatlığını yapan Akın Atalay, davanın gelişimine ilişkin bilgi verdi. Atalay, "9 Şubat'ta ve izleyen davalarda Pınar'ın hayatının karartılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Prof. Dr. Nukhet Sirman ise bir sosyolog olarak Pınar Selek'i değerlendirdi.

PEN Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Günersel, "Çölleşmeye ve çürümeye karşı en az bir 'Pınar'ımız var. Ona ihtiyacımız var. Güler yüzü, yiğitliğiyle hepimize direnme gücü veriyor" dedi.

ETHA