Mersin’in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015’te öldürülen Özgecan Aslan davasının ilk duruşması Tarsus 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Duruşmaya Özgecan Aslan’ın babası Mehmet Aslan ve annesi Songül Aslan duruşmaya katılmadı, aileyi temsilen Aslan’ın amcası Yaşasın Aslan ile aile avukatları katıldı.

Mersin Barosu’na yaklaşık bin avukat müdahillik talebinde bulundu. Ancak 110 kişilik salon nedeniyle 100 kişi içeri alındı.

Tutuklu sanıklar Ahmet Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve arkadaşı Fatih Gökçe, Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesince özel oluşturulan konferans salonunda hazır bulundu.

SANIKLAR BİRBİRİNİ SUÇLADI

Duruşmada sanıklardan Suphi Altındöken, Fatih Gökçe’yi suçlarken, Gökçe hem Suphi Altındöken’i hem de baba Necmettin Altındöken’i suçladı. Baba Altındöken ise hiçbir şey bilmediği iddia etti.

Duruşmada üç sanık da suçunu kabul etmezken, çapraz sorguda ise ortaya çelişkili ifadeler çıktı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme, müştekiler Songül Aslan, Mehmet Aslan, Beste Guler Aslan, Yaşasın Aslan ve Barış Aslan’ın davaya katılma talebine yetki belgesi veren avukatların müdahil olarak katılmasına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın davaya katılma talebinin kabulüne, kadın derneklerinin ‘suçtan doğrudan zarar görmedikleri’ gerekçesiyle davaya katılma taleplerinin reddine, ortaya çıkan yeni bir delilin olmaması nedeniyle dosyayı incelmeye vakit bulunmuş olması sebebiyle müşteki vekillerinin süre taleplerinin reddine karar verdi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi, baroların da müdahillik talebi reddetti. Bir sonraki duruşma 9 Eylül 2015 tarihinde görülecek.

KADIN ÖRGÜTLERİNDEN DURUŞMAYA DESTEK

Kadın örgütleri, Özgecan Aslan davasını takip etmek için Tarsus Adliyesi önünde eylemdeydi.

Kadınlar, yaptıkları açıklamalarda Özgecan’ın katil zanlılarına iyi hal indirimi yapılmaması ve en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

Duruşmada yaşananlar da adliye önünde kurulan serbest kürsüde anı anına paylaşıldı.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen KADEM’in adliyeye gelmesi gerginliğe neden oldu. Kadın cinayetlerinin asıl sorumlusunun AK Parti hükümeti olduğunu belirten kadınlar KADEM’in açıklama yapmak istemesine tepki gösterdi.

İstanbul Kadıköy’de kadınlar,”dava izleme noktası” kurdu. Kadınlar dava ile ilgili beklentilerini anlattı.

İDDİANAME

Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesine 14 Nisan’da sunulan iddianamede, sanıklardan Ahmet Suphi Altındöken’in “Canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürmek, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmek, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme, nitelikli cinsel saldırıya teşebbüs, cinsel saikle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak” suçlarını işlediği belirtiliyor. Altındöken için bu suçlar gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Altındöken’in babası Necmettin Altındöken ile arkadaşı Fatih Gökçe için de “Canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürmek, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmek” gibi suçlardan dolayı aynı ceza isteniyor.

Öte yandan, Mersin Barosunun, 3 zanlı dışında suça karıştığı veya delilleri gizlediği düşünülen fakat haklarında takipsizlik kararı verilen 7 şüphelinin de yargılanması için Anayasa Mahkemesine başvurduğu bildirilmişti.

Altındöken’in eşi, halası ve araç sahibinin de arasında bulunduğu 7 kişi için Anayasa Mahkemesine yapılan başvurunun cevabı bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Mersin’in Tarsus İlçesi’nde Mersin’in Tarsus ilçesinde 11 Şubat’ta kaybolan ve 13 Şubat’ta cesedi bulunan Çağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Özgecan Aslan’ın cansız bedeni Çamalan Köyü yakınındaki dere yatağında yanmış halde bulunmuştu.

Aslan’ın öldürülmesiyle ilgili olarak, Suphi ve babası Necmettin Altındöken ile Fatih Gökçe tutuklandı.

Üç kişi Aslan’ı bıçaklayarak öldürdüklerini, cesedini benzin dökerek yaktıklarını, ardından da Çamalan Köyü Alman Mezarlığı yakınındaki Cin Deresi yatağına attıklarını itiraf etti.

Aslan’ın Mersin’de düzenlenen cenazesinde kadınlar tabutunu omuzlarda taşımıştı. (imc)