OHAL’in ilan edildiği temmuz ayından bu yana Türkiye’de 147 kadın erkekler tarafından öldürülürken, Adana Kadın Platformu Üyesi Avukat Fatoş Hacıvelioğlu, OHAL döneminde şiddetin artış gösterdiğine dikkat çekti.

AKP’nin iktidara gelmesi ile birlikte kadına yönelik şiddet her geçen gün artış gösterirken, ilan edilen OHAL ile birlikte ise bu durum en ağır bilançoya ulaştı. OHAL’in ilan edildiği temmuz ayından kasım ayına kadar Türkiye genelinde 147 kadın katledildi. OHAL’in başladığı temmuz ayında; İç Anadolu Bölgesi’nde 5 kadın, İzmir’de 2, Yozgat, Balıkesir, Antalya, Adana, Mersin, Konya, Van, Giresun’da, toplam 17 kadın katledildi.

Ağustos ayında ise; 33 kadın katledilirken bir kadın intihara sürüklendi. Aynı zamanda 26 kadına cinsel şiddet uygulandı ve 23 çocuk istismara uğradı. Kadın cinayetinin en çok yaşandığı iller olan Konya’da 4 kadın; Antalya ve Manisa’da 3 kadın; Diyarbakır, Düzce ve Samsun’da 2 kadın katledildi. 

Eylül ayında ise 35 kadın katledilirken, 44 kadın cinsel şiddete maruz kaldı, 15 çocuk istismara uğradı, 3 nefret suçu işlendi. Ekim ayında ise; 35 kadın erkek tarafından katledilirken, 21 kadına cinsel şiddet uygulandı, 29 çocuk istismara uğradı, 3 nefret suçu işlendi. Kasım ayında ise; 28 kadın katledildi. 100 çocuk cinsel istismara uğradı. 19 kadın cinsel şiddette maruz kalırken, 1 trans kadına karşı ise nefret suçu işlendi.

‘ERKEKLER CEZA ALMAYACAKLARINI BİLİYOR’

OHAL döneminde şiddetin artış gösterdiğini ifade eden Adana Kadın Platformu Üyesi Avukat Fatoş Hacıvelioğlu, “OHAL döneminde yargının içinde bulunduğu durum belli, dosyalar belli. Davalara kanalize olmuş bir yargı ve bu kargaşada erkekler ne yapsa da cezayı almayacağını biliyor” diyerek bu nedenle daha fazla kadın cinayetlerinin işlendiğine dikkat çekti. Erkeklerin yaşanan yargı karmaşasından yararlandığını söyleyen Hacıvelioğlu, hükümetin desteğini de alan erkeklerin daha da güven kazandığını dile getirdi. 

‘TÜRKİYE’DE HER GÜN 5 KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR’

Erkeklerin hukuksal olarak arkalarında bir güç olduğunu görünce daha da şiddete meyil gösterdiklerini kaydeden Hacıvelioğlu, Türkiye’de her gün en az beş kadının öldürüldüğünü söyledi. OHAL süreci ile beraber haksız tahrik indirimi yapılan dosyaların artmaya başladığına değinen Hacıvelioğlu, kadın mücadelesi ile bunun önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi.

KAYNAK: DİHABER