Mardin’de 10 yıldır devam eden ve kamuoyunda "utanç davası" olarak bilinen  N.Ç. davası, Yargıtay’ın bozma kararından sonra yeniden görüldü.

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada toplam 26 sanıktan 25'ine 5 ile 9 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Cezaların "N.Ç.’nin rızası olduğu gerekçesiyle alt sınırdan verildiği" belirtildi.

"YARGILAMANIN BİTMESİ SEVİNDİRİCİ, AMA..."

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan N.Ç’nin avukatlarından İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, 10 yıldır devam eden yargılamanın nihayet bittiğini söyledi. Kuzu, müvekkili açısından mağduriyet haline gelen yargılamanın bitmesini sevindirici olarak nitelerken, "hala küçük yaştaki çocuktaki rızanın var olduğunu kabul ederek bunun üzerinden bir hüküm verilmesinin" ise üzücü olduğunu belirtti.  

"KADINA BAKIŞ, MAHKEMENİN KARARINA DA YANSIMIŞTIR"

Kuzu şunları söyledi:

"Mahkemenin verdiği kararda nispeten daha olumlu bir karar verdiğini düşünüyoruz. Cezaları artırma yoluna gitti, bu anlamda nispeten eski kararlara göre daha olumlu bir karar. Fakat üzücü tarafı da yine altını çizerek söylüyorum. Küçük bir çocuğa yapılan bu muamelede küçük çocuğun rızasını var olduğunu kabul etmesi bize göre kabul edilmez bir durumdur. Buradaki yargılamadan mesai niteliğinde, sembol niteliğinde bir kararın çıkmasını bekliyorduk. Açık kabul etmek gerekir ki bütün kadına bakış açısının, toplumun genelindeki bakış açısının, bu mahkeme kararına da yansımış olduğunu gördük."

"SORUYORUM, 15 YAŞINDAKİ ÇOCUKTA RIZA OLUR MU?"

"Mahkeme rızayı kabul etti, ama Türkiye kamuoyuna Türkiye vicdanına şunu soruyoruz. 15 yaşından küçük bir çocukta rıza olur mu? Bunun değerlendirmesini Türkiye toplumu yapacaktır. Dediğim gibi bir yandan sevindirici ağır aksak hiç yürümeyen, hatta adil yargımla ilkelerini helal eden bir yargılama karşı karşıya kaldık. Bir yandan da buradan bir cezanın çıkması sevindirici. Ama şu bir gerçek kamu vicdanını tatmin etmeyen müvekkillerin adalet arayışını karşılamayan bir karadır. Umarım bundan sonra benzer vakalarda davalarda daha cesaretli çok daha tatmin edici, kararla verir."

 OLAY

'Uta davası' olarak bilinen olay 2002 yılında Mardin’de yaşanmıştı. O tarihte 13 yaşında olan N.Ç, iki kadın tarafından para karşılığı erkeklere pazarlandı. Aralarında devlet memurlarının da bulunduğu 26 kişi N.Ç ile ilişkiye girdi.

Olayın duyulması üzerine N.Ç ile ilişkiye girenler ve küçük kızı pazarlayan iki kadın hakkında dava açılmıştı.

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi , 25 sanığa alt sınırdan 5 yıl ceza vermiş ve iyi hal indirimiyle sanıklar 3 yıl 2 ay ile 4 yıl 10 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Ancak Yargıtay’ın kısmi bozma kararı üzerine davanın görülmesine yeniden başlanmıştı.